Már fizetnénk is az orvosért

Az emberek kétharmada fizetne térítési díjat, ha garantálnák az egészségügyi szolgáltatók a jó minőségű ellátást – derült ki a magyar lakosság fizetési hajlandóságáról készült és hat közép-kelet-európai országot érintő kutatásból.

A vizsgálat eredményeit, amelyet Gulácsi László és Baji Petra, a Corvinus Egyetem tanárai irányítottak, pénteken ismertették a Magánpraxis-konferencián. Az Európai Bizottság által finanszírozott reprezentatív vizsgálattal azt próbálták tisztázni: mik a lakosság elvárásai az egészségügyi ellátással kapcsolatban? Hajlandók lennénk-e fizetni az egészségügyi ellátásokért? És ha igen, mennyit és milyen feltételekkel?

A magyaroknak akár húszezer forintot is megérne, ha szép környezetben, udvarias, kedves személyzet fogadná betegként, és nem kéne tíz percnél többet várni az ambulancián. A kórházi gyógyításáért viszont már 40 ezret is hajlandóak lennének fizetni, ha az ellátást az előre megbeszélt feltételek mellett nyújtja az intézmény. (Például a tervezhető műtéteket maximum négy héten belül elvégzik.)

A hazai lakosság az egészségügyi kiadások harmadát – nemzetközi összehasonlításban e területen is élen járunk ­– már most is zsebből fizeti. Az összeg 80-90 százalékát gyógyszervásárlásra, a többi pedig szolgáltatásokra – köztük diagnosztikai vizsgálatokra költik az emberek. 

Az a kutatók által összegyűjtött adatokból is jól látszik: a magyar lakosság elégedetlen a társadalombiztosítás által nyújtott ellátásokkal, a rendszer túlterhelt, az orvosoknak nincs elég ideje a betegre, rengeteget kell várni, alapvető eszközök hiányoznak, a nővérektől nem kapják meg a megfelelő figyelmet. A kutatásban részt vevők nagy többsége úgy vélte: aki jobb szolgáltatást akar, és megteheti, az már most is a magánszolgáltatókhoz megy. Aki marad a TB keretein belül, az az elvileg térítésidíj-mentesen igénybe vehető ellátásokért hálapénzt fizet a (jobb) ellátás, és (több) odafigyelés reményében, vagy egyszerűen azért, mert attól tart, hogy nem kapja meg a megfelelő ellátást, ha nem ad az orvosnak semmit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.