Már csak rikán habzik a Rába

A Rába partján bútorok bőrbevonatát gyártó osztrák jennersdorfi vállalat 2,1 millió eurós szennyvíztisztító beruházást valósított meg, ennek is köszönhető, hogy már csak ritkán és csekély mértékben habzik a folyó - közölte lapunkkal a szentgotthárdi Pronas környezetvédő egyesület.

A Rába folyó mentén három osztrák bőrgyár  üzemel. Főként az ő szennyezésük miatt habzott a folyó magyarországi szakasza. Ezeknél a cégeknél mára már felújították, kiegészítették a szenyvíztisztító rendszert.

A Rába tisztaságáért erőteljesen fellépő szentgotthárdi Pronas egyesület mindhárom osztrák fejlesztést megszemlélte, legutóbb a jennersdorf Boxmark cégnél vizsgálódtak.

Tapasztalataikról elmondták: egy új épületben aktív szénszűrőket, úszóiszap tisztítót, s úgynevezett kicsapatási technológiát helyeztek üzembe. A beruházás 2,1 millió eurós összegét  az osztrák állam és Burgenland tartománya  teremtette elő.

A Pronas aktivistái szerint a jelentős bőrgyári környezetvédelmi fejlesztések javították a Rába vízminőségét. Ennek ellenére időnként még habzik a folyó, de közel sem olyan intenzíven, mint korábban. Az esetenként előforduló mérsékelt, elviselhető  habzást most már valószínűleg a mezőgazdaság, az állattartás okozza, állítják a szakemberek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.