Két nap a szavazatszámlálóknak

Már csak két napjuk van az önkormányzati választáson induló jelölőszervezeteknek és a független jelölteknek arra, hogy tagokat delegáljanak a szavazatszámláló bizottságokba. Szerdáig a mintegy 11 ezer testületbe mindössze 2.500 delegáltat állítottak.

Ez azt jelenti, hogy (egyenlő eloszlás esetén is) csak minden negyedik szavazatszámláló bizottságban ülnek majd "küldöttek", ez pedig megnehezíti a helyi választási szervezési feladatok ellátását.

A tavaszi országgyűlési választásokon még tizenkétszer több, mintegy 30 ezer delegált vett részt a 11 ezer szavazatszámláló bizottság munkájában.
A delegálási határidő péntek 16 óra.

A delegálás elsősorban a jelöltek és jelölőszervezetek érdeke, mert így "saját embereiken" keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, továbbá szerepük lehet a felmerülő jogviták eldöntésében.

A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felüli - további egy-egy tagját a választókerületben jelöltet, listát állító jelölőszervezet, illetőleg a független jelölt bízza meg.

Megbízott tagot delegálhat a szavazatszámláló bizottságba az egyéni képviselőjelöltet, polgármesterjelöltet, illetve listát állító jelölőszervezet és a független jelölt, a helyi választási bizottságba az egyéni képviselőjelöltet, illetve polgármesterjelöltet állító jelölőszervezet és a független jelölt, a területi választási bizottságba a megyében, illetve a fővárosban listát állító jelölőszervezet, az Országos Választási Bizottságba pedig az Országgyűlésben képviselőcsoporttal rendelkező párt.

A közösen jelöltet, illetőleg listát állító szervezetek a jelölés, illetve a listaállítás szerinti választási bizottságba közösen küldhetnek egy tagot.
A nyilvánosság biztosításán túl a pártok olcsóbbá is tehetik a választást, ha minden szavazatszámláló bizottságba delegáltat küldenek, ekkor ugyanis nem kell bevonni (fejenként 15 ezer forintért) póttagokat.

A szavazatszámláló bizottságok öttagúak, a testületeknek három olyan tagjuk van, akikről még az országgyűlési választások előtt döntött a helyi képviselő-testület. A működőképességhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor póttagokat hívnak be a testületbe.

A szavazatszámláló bizottságokban ülő tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. Döntéseiket határozat formájában hozzák; csak igennel vagy nemmel szavazhatnak, nem tartózkodhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.