Már csak hatot kell aludni

Egy hét múlva, október 3-án lesz az önkormányzati és kisebbségi képviselők választása, a voksolásra jogosult több mint 8,2 millió választópolgár csaknem 11 ezer hazai szavazókörben adhatja le voksát.

A választópolgárok attól függően, milyen településen élnek, két, három vagy négy szavazólapot fognak kapni.

Két szavazólapot kapnak a megyei jogú városokban élők, ők a polgármesterre és a képviselő-testület tagjaira szavazhatnak. Három szavazólapot kapnak a tízezer fő alatti illetve feletti települések lakói: ők a polgármester és a képviselő-testület tagjai mellett szavazhatnak a megyei közgyűlés pártjaira is. A fővárosban élők négy szavazólapot vehetnek majd kézbe jövő vasárnap: a képviselő-testület és a polgármester mellett a fővárosi közgyűlés pártjaira és a főpolgármester személyére szavazhatnak.

A négy évvel ezelőttinél egyharmaddal kevesebb, közel 17 ezer önkormányzati képviselőt választunk az októberi helyhatósági választáson; a megyei közgyűlések pedig feleakkorák lesznek, mint négy éve.

Az ország csaknem 3.200 településén a szavazólapokon összesen mintegy 68 ezer jelölt neve szerepel (négy éve még 88 ezren voltak), köztük azoké, akiknek sikerült összegyűjteniük az induláshoz szükséges megfelelő számú érvényes ajánlást, valamint azok, akik a területi és a kompenzációs listákon szerepelnek.

A jelöltek túlnyomó többsége - ahogy a korábbi választásokon is - függetlenként vesz részt a megméretésen.

Az önkormányzati és kisebbségi választásra már kinyomtatták a több mint tízezer féle szavazólapot, összesen körülbelül 30 millió példányban: több kisebbségi választás esetében csak 40 darabot nyomtattak a szavazólapokból, de a főpolgármester-választás szavazólapjából körülbelül 1,5 milliót kellett készíteni.

Az önkormányzati választás egyfordulós, és érvényességi küszöb sincs, ez azt jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni. A képviselőket a választók négy évre bízzák meg érdekeik képviseletével.

A helyi kisebbségi választásokat is október 3-án tartják, de a kisebbségi szavazást külön szavazókörökben rendezik. A kisebbségi szavazáson csak az vehet részt, akit korábban - jelentkezése alapján - a helyi jegyző felvett a kisebbségi jegyzékbe. A kisebbségi választók minden településen négy kisebbségi képviselőt választhatnak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.