Már csak Áder Jánosban bízik a debreceni MSZP

A minisztérium semmibe vette a Debreceni Egyetem szenátusának döntését, és azt a rektorjelöltet támogatja, akit sokan Fidesz-szimpatizánsnak tartanak. A helyi MSZP szerint Áder János államfő megakadályozhatja a botrányos kinevezést.

Az MSZP Hajdú-Bihar Megyei Területi Szövetsége szerint bebizonyosodott, hogy a Debreceni Egyetem (DE) végérvényesen elvesztette autonómiáját, hiszen az intézmény működésének egyik legfontosabb kérdésébe, a rektor személyének kiválasztásába sem szólhattak bele.

A párt arra reagált, hogy Balog Zoltán miniszter nem azt a Paragh György professzort támogatja az egyetem élére, akit a szenátus többsége javasolt, hanem azt a Szilvássy Zoltánt, aki állítólagos jó fideszes kapcsolatai révén lehet a DE következő rektora. Sokak szerint Szilvássy a várható kinevezését Kósa Lajos debreceni polgármesternek köszönheti, a városvezető ugyanis olyan rektort szeretne, aki szimpatizál a Fidesszel.

Az MSZP szerint Balog Zoltán miniszter élt a Fidesz kétharmada által ráruházott törvényi hatalmával és felülbírálta a Debreceni Egyetem szenátusának kétharmados döntését. A szocialisták így fogalmaznak: "nem tisztünk és nem is akarjuk megítélni Szilvássy Zoltán alkalmasságát, megtette azt korábban az egyetem szenátusa, illetve az Orvos- és Egészségtudományi Centrum Tanácsa is, amikor nem támogatták a rektorjelölt pályázatát".

A debreceni szocialisták közölték: "Balog Zoltán vindikálta magának a jogot, hogy felülbírálja a debreceni szakembereket, s ezt gyaníthatóan a helyi fideszes politikusok nyomására tette, akik ezek szerint nem bíznak a szenátus által támogatott jelöltben, Paragh Györgyben, és az ő politikától mentes eddigi tevékenységében".

Az MSZP az ügyről kiadott egy közleményt, amely így zárul: "a rektor kinevezéséről a köztársasági elnök dönt. Áder János tehát még érvényesítheti a Debreceni Egyetem autonómiáját. Talán megteszi".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.