Már állnak a kordonok az Andrássy úton, többeket igazoltattak

Már reggeltől állnak a kordonok a melegfelvonulás útvonalán, az Andrássy úton. Fokozott a rendőri jelenlét Budapesten, jelentős erők vannak a Kodály köröndnél, a Keletinél, az Erzsébet téren. Délelőtt már több embert igazoltattak. A rendőrség vasárnap reggelig tart fokozott ellenőrzéseket. A lezárt területekről több mint háromszáz autót szállítottak el.

Már szombaton kora reggel felállította a rendőrség a fővárosi Andrássy út mindkét oldalán és annak bekötőútjain a fémkordonokat, amellyel biztosítják a délutáni melegfelvonulást; a városban fokozott a rendőri jelenlét - jelenti az MTI tudósítója. A BRFK közölte: felkészültek a rendezvény biztosítására.

Lezárások az Oktogonnál. Kora reggel felállította a rendőrség a fővárosi Andrássy út mindkét oldalán és annak bekötőútjain a fémkordonokat, amellyel biztosítják a melegfelvonulást.
Lezárások az Oktogonnál. Kora reggel felállította a rendőrség a fővárosi Andrássy út mindkét oldalán és annak bekötőútjain a fémkordonokat, amellyel biztosítják a melegfelvonulást.

Az MTI tudósítója délelőtt 10 óra előtt azt látta, hogy az Andrássy út mindkét oldalán, a szervizút melletti járdáknál állították fel a kordonokat, a bekötőutak kereszteződésénél szintén kordonok állnak, de a mellékutcákban még engedték a forgalmat.

Jelentős rendőri erők

A Kodály-köröndnél jelentős rendőri egység áll, tucatnyi mikrobusszal és több járőrautóval várakoznak a rendőrök. A Keleti pályaudvar közelében, a Fiumei út elején legalább 15 rendőrségi mikrobusz és több járőrautó áll, a Városháza parkban és az Erzsébet tér környékén legalább 60, teljes védőfelszerelést viselő rendőr várakozik mikrobuszokban, rendőrautókban, illetve a tereken.

Az MTI tudósítója délelőtt azt látta, hogy az Erzsébet tér és az Andrássy úton több embert igazoltattak, és átvizsgálták a hátizsákokat is.

Sok éven különösebb atrocitások és közlekedési fennakadások nélkül tartották meg Budapesten a melegfelvonulást. Az utóbbi két évben azonban szélsőjobboldali ellentüntetők támadtak a menetre, és idén is jelezték, hogy lehetőség szerint igyekeznek szétverni az általuk csak „ratyiparádénak" bélyegzett rendezvényt. Hangsúlyozni kell: a belvárosban komoly forgalomkorlátozásokkal járó felfordulást a szélsőjobboldal okozta, és nem a melegdemonstráció.

Dobótávolságon innen és túl

A rendőrség azt a taktikát követte, amit tavaly ősszel, a Gyurcsány Ferenc részvételével tartott Tarka magyar! antirasszista demonstráció alkalmával próbált ki, és ami akkor bevált. A kordonokat nem az Andrássy út mellett állították fel, hanem - megakadályozandó, hogy az ellentüntetők dobótávolságon belül kerüljenek - az odavezető utcákat is lezárták.

A rendőri biztosítás ezúttal még nagyobb. A BRFK tudatta, hogy a „jogsértő cselekmények megelőzése" érdekében fokozott ellenőrzést vezet be, tehát: a gyanús alakokat lekapcsolják, bárkit bármikor igazoltathatnak és megmotozhatnak. A felvonulás szervezői is minden tőlük telhető óvintézkedést megtettek.

Se ki, se be a menetből

A résztvevőket előre figyelmeztették, hogy az Andrássy úton át az Erzsébet térre tartó menethez csak a kiindulási pontnál, a Felvonulási téren lehet csatlakozni. Közben: se ki, se be. A rendezők fenntartották maguknak a jogot, hogy megtagadják a részvételt azoktól, akik jelenlétét valamilyen okból nem tartják kívánatosnak.

A leszbikusokból, melegekből, biszexuálisokból, transzneműekből és szimpatizánsaikból álló felvonulás, amely az egyhetes Budapest Pride rendezvénysorozat záróeseménye; kora délután indul a Hősök teréről. A résztvevők végigvonulnak az Andrássy úton egészen az Erzsébet térig.

Eddig több mint háromszáz autót szállítottak el

Szombat délig összesen 325 gépkocsit szállítottak el a rendőrök az Andrássy úti melegfelvonulás miatt lezárt területekről - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI-vel. Az elszállított járműveket a rendőrök a környező utcákban helyezték el, a gépkocsik hollétéről a forgalomirányító központ 267-4673-as telefonszámán lehet érdeklődni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.