Már Zugló is üzenni akar Brüsszelnek?

Ha a zuglóiak többsége nemmel szavaz, akkor az egyértelmű üzenet lesz a kvótaügyben Brüsszelnek – állítja a fideszes alpolgármester. A PM-es polgármester szerint viszont a kérdésnek nincs értelme.
A Fidesz szerint a választópolgárok joggal várják a baloldaltól, hogy "ne sumákoljanak", hanem mondják ki: igent vagy nemet mondanak a kényszerbetelepítésre. Rozgonyi Zoltán, a kormánypárt zuglói frakcióvezetője, a kerület alpolgármestere szombaton a fővárosi Bosnyák téren tartott sajtótájékoztatóján botrányosnak nevezte, hogy Karácsony Gergely, a XIV. kerület PM-es polgármestere plakáttal kampányol a népszavazás bojkottja mellett.

Rozgonyi kiemelte, a Fidesz-KDNP zuglói képviselői korábban megpróbáltak elfogadtatni a népszavazáson való részvételre buzdító politikai nyilatkozatot a helyi képviselőtestülettel, amit azonban a baloldali politikusok elutasítottak. A fideszes alpolgármester szerint ez a döntés is azt tükrözi, hogy a kerület PM-es polgármestere és a baloldal továbbra sem foglal állást, emellett nem tartják fontosnak azt sem, hogy a Zuglóban élők elmondják a véleményüket ebben a rendkívül fontos kérdésben és az unióra hagyják a döntést.

„Magát demokratikusnak mondó politikustól ez elfogadhatatlan" – fogalmazott Rozgonyi, majd hozzátette, a baloldal „sumákolását" azért sem érti, mert korábban több kormányzati döntés esetében is a népszavazás intézményéhez fordultak.

Hozzátette: miközben a baloldal az alkotmányos demokrácia egyik legfontosabb eszközétől, a népakarat közvetlen kinyilvánításától akarja megfosztani a választókat, addig más baloldali pártokkal együtt Jávor Benedek, a PM EP-képviselője is megszavazta azt az uniós javaslatot, amely pénzbüntetéssel sújtaná a kényszerbetelepítést el nem fogadó országokat.

Rozgonyi Zoltán megerősítette pártja azon álláspontját, amely szerint a népszavazás a hazáról, a magyar családok jövőjéről, a gyermekek biztonságáról szól, Brüsszel helyett ugyanis csak az állampolgárok dönthetnek arról, kivel akarnak élni.

A kormánypárti politikus ezért azt kérte a zuglóiaktól, hogy vegyenek részt és voksoljanak nemmel a népszavazáson. Megjegyezte továbbá, amennyiben október 2-án érvényes és eredményes lesz a népszavazás és a zuglóiak többsége nemmel szavaz, akkor az egyértelmű üzenet lesz Brüsszelnek arra, hogy a kerület nem kér a kényszerbetelepítésből.

A fideszes politikus sajtótájékoztatóját a helyszínen hallgatta végig Karácsony Gergely, aki azt mondta az újságíróknak, hogy a XIV. kerület képviselőtestülete azért nem fogadta el az említett politikai nyilatkozatot, mert a kormánypárti képviselők nem vettek részt teljes létszámban az ülésen.

Zugló polgármestere aláhúzta: önkormányzatuk teljesíti a népszavazással összefüggő törvényi kötelezettségeket, azonban úgy gondolja, a kerület vezetőjeként nem kell beleszólnia a népszavazásba. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a PM társelnökeként továbbra is elfogadhatatlannak tarja, hogy a kormány feltett egy értelmetlen kérdést és arra elkölt néhány milliárd forintot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.