Már több mint ezer munkatársát küldte el idén az adóhatóság

Minden húszadik munkatársától megvált idén januárban az adóhatóság – tudta meg a Magyar Nemzet. Számos kérdésükre viszont nem kaptak választ, ezért idén minden hónapban közérdekűadat-igényléssel fordulnak a hivatalhoz.
Öt százalékkal, vagyis 1122 fővel csökkent február elején a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) létszáma – közölte a Magyar Nemzet egy hónappal ezelőtt benyújtott közérdekűadat-igénylésére a hatóság. A lap forrásai szerint azonban az elbocsátások nem értek véget, a közeljövőben még legalább egy-két, a januárihoz hasonló mértékű leépítés várható.

Lényegében ez volt az egyetlen használható válasz, pedig nem kevés, összesen 29 kérdésben nyújtottak be megkeresést. Többek között arra voltak kíváncsiak, hány vagyonosodási vizsgálatot hajtottak végre tavaly, és mekkora volt a feltárt adókülönbözet. Szerették volna megtudni azt is, mennyi végrehajtási eljárás zajlott, és mekkora összeg folyt be ezekből. Kérték az idei januárra vonatkozó számokat is, ám erről az időszakról semmiféle tájékoztatást nem adott a NAV. Pedig a hivatalnál pontos statisztikát vezetnek ezekről a számokról, Tállai András, a NAV vezetője pedig hetente megkapja a legfrissebb adatokat.

Egy neve elhallgatását kérő adószakértő szerint az idei adatok visszatartásának oka egyértelmű: a számok olyan rosszak, hogy a hivatal utasításba kaphatta, el kell azokat titkolni. A lap úgy tudja, hogy a nagy sikerként kommunikált elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer is erősen akadozik idén, amióta megyei szintre került a feladat.

Nem kaptak választ a vagyonosodási vizsgálattal kapcsolatos kérdésekre sem. A Magyar Nemzet információi szerint előző év novemberéig 1100 ilyen eljárás indult. Kilencszáz esetben bizonyult indokoltnak a vizsgálat, ezek 19,5 milliárd forintos bevételt, tehát átlagosan 22 millió forintot jelentettek.

A NAV megírta viszont, hogy tavaly 826 ezer ellenőrzést indítottak, ebből 1345 milliárd forint bevétel származott. Ha ez a szám helyes, akkor rekordot döntött a hivatal: két évvel ezelőtt a bevétel nem érte el az ötszázmilliárd forintot sem.

Mivel számos érdemi válasz elmaradt, ezért ismét arra kérte a lap a NAV-ot, hogy az idei adatokat is bocsássa rendelkezésükre, illetve a titkolt tavalyi számokat is küldje el. Az információkkal kapcsolatban minden hónapban közérdekűadat-igényléssel fordulnak a hivatalhoz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.