Már megint nem tartja be a szavát, és újra indul

Veresegyház rekorder polgármestere, Pásztor Béla még öt évet vállalna. 49 éve vezeti a várost.

– Azt nem idézhetem szó szerint, mit mondott a feleségem, amikor bejelentettem, hogy újra indulok a polgármesterségért. A lényege az volt, hogy már megint nem tartottam be a szavam – felelte Pásztor Béla arra a kérdésünkre, mit szólt a családja, hogy 76 évesen, 49 évnyi városvezetés után még mindig nem a nyugdíjas életet választotta. Ha sikerül nyernie, és végigviszi a ciklust, 81 évesen fejezheti be a városvezetői pályafutását.

Pásztor Béla szerint náluk csak az nem dolgozik, aki nem akar
Pásztor Béla szerint náluk csak az nem dolgozik, aki nem akar
Szabó Barnabás / Népszabadság

Az a bizonyos – családjának tett – ígéret 2010-ből való, és úgy szólt: ez lesz az utolsó polgármesteri ciklusa, és 76 évesen visszavonul a közélettől. Akkor azt hitte, hogy 2014-ben már érezhetően gyengébb lesz vagy beteges, esetleg elhagyja a tettvágya, lankadni kezd az ereje. Egyik sem következett be, a közérzete a régi, ráadásul a városa egy olyan fejlődési szakaszhoz ért, amelyen még ő szeretné végigvezetni a közel 17 ezer lelkes települést.

Pásztor Béla a szlovákiai Ipolybalogon született 1939-ben, 26 évesen került Veresegyházra a művelődési ház igazgatójaként. Egy évvel később az akkori tanácselnök elment tsz-elnöknek, és felkérte, hogy legyen az utódja. Az 1965-ben még szegény falunak számító Veresegyház mára az ország tíz leggazdagabb városának egyikévé fejlődött. A sikerben elévülhetetlen érdemei vannak Pásztor Bélának, aki soha nem volt tagja egyetlen politikai pártnak, még az MSZMP-nek sem, 1990 óta pedig zsinórban hatszor nyert független jelöltként.

A rekorder polgármester a helyi foglalkoztatási adatokra, valamint arra a legbüszkébb, hogy a település átlagéletkora nem éri el a 35 évet. A legfrissebb statisztika szerint Veresegyházon kétszázalékos a munkanélküliség, amire részben magyarázatot ad Budapest közelsége, ugyanakkor lenyűgöző adat, hogy a kisvárosban ötezer munkahelyet tartanak nyilván, amelyből négyezret a magánszektorban regisztráltak. A közfoglalkoztatottak száma 50-60 között mozog –Pásztor Béla szerint a településen csak az nem dolgozik, aki nem akar.

Azt mondja, azért izgatja különösen a következő öt év, mert a város egy kiemelkedő projekthez érkezett: hárommilliárd forintból önkormányzati beruházás keretében 2016-ra egy gyógy- és élményfürdő épül Veresegyházon. Jövőre kezdődhet egy új katolikus templom építése, de a következő ciklus végére a polgármester új sportcsarnokot is ígér a veresegyháziaknak. Arról, hogy a veresegyháziak mire vágynak, első kézből szokott értesülni: gyakorlatilag az összes helyi rendezvényen részt vesz. Ilyenkor nem protokollvendég, minden eseményen igyekszik aktivizálni magát.

Pásztor Béla a legutóbbi helyhatósági voksoláson több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a fideszes ellenfele. Akkor annak ellenére sikerült nyernie, hogy a választás előtt néhány nappal emelt vádat ellene az ügyészség. A hűtlen kezelés miatt indult büntetőeljárás végül jogerősen felmentő ítélettel zárult, sőt a Fővárosi Ítélőtábla kimondta: a vitatott ügyben Veresegyház első embere – a vádhatóság állításával szemben – nemhogy anyagi hátrányt nem okozott a városának, hanem még gyarapította is az önkormányzat vagyonát.

Pásztor Béla mindenesetre ezúttal is ígéretet tett rá, hogy ha újra bizalmat kap, ez lesz az utolsó polgármesteri ciklusa. Nem kívánja kijelölni az utódját, a döntést a versegyháziakra bízná, de a következő években két-három tehetséges fiatal munkatársát is igyekszik vezető pozíciókba juttatni, hogy kiderüljön róluk, melyikük lenne a legalkalmasabb Veresegyház vezetésére. Aztán őt ajánlaná öt év múlva a városlakók figyelmébe.

Az október 12-i választáson Pásztor Bélának egyetlen riválisa lesz: Szabóné Tolnai Ildikó, a Fidesz veresegyházi elnöke. Más párt vagy helyi civil szervezet nem állít vele szemben jelöltet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.