Már lengyel határőrök is őrzik a semmit

Szinte senki nem próbálkozik már a drótakadályon keresztül Szerbiából Magyarországra jutni, viszont mostantól a lengyelek is segítenek magyar kollegáiknak a kerítés őrzésében. A menekülők meg egyelőre messze elkerülik a számukra barátságtalan Magyarországot.
Megkezdték a magyar, cseh és szlovákiai kollégáikkal közös szolgálatot a szerb határszakaszon azok a lengyel határőrök, akik pénteken érkeztek Magyarországra – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója szombaton. A 43 lengyel saját egyenruháját, s fegyverét viseli, saját szolgálati gépkocsiját használja, és a többi külföldi egyenruháshoz hasonlóan V4 feliratú karszalagot visel. Hasonló feltételek mellett velük dolgozik még az ötven-ötvenfős cseh, illetve szlovák kontingens is.

A visegrádi országokból érkezett rendőrök és határőrök feladata a határátkelőhelyek közötti biztonsági határzárral védett zöldhatár őrzése, gyalogos, illetve gépkocsizó járőr- és figyelőszolgálat ellátása, valamint a határtól távolabb végzett ellenőrzések támogatása. Intézkedni magyar rendőri felügyelettel, a magyar jog alapján tudnak. A külföldi egyenruhások – a szolgálati feladatok függvényében, váltásokban – 12 órás szolgálatban hajtják végre feladataikat.

A schengeni külső határok védelme nélkül veszélybe kerül az európai jog, az igazság és a szabadság a belső területeken – jelentette ki a Magyar Idők tudósítása szerint Pintér Sándor a Készenléti Rendőrségen, ahol a szerb-magyar határszakasz védelmére érkezett lengyel határőröket fogadta. A belügyminiszter felidézte: a visegrádi országok vezetői döntöttek úgy, hogy az Európai Unió jogszabályainak, a schengeni egyezménynek közösen szereznek érvényt Magyarország külső schengeni határain.

– Magyarország és Lengyelország egyformán gondolkodik és együtt cselekszik, közös választ adnak az Európát sújtó népvándorlásra. A valódi menekülteknek menedéket nyújtunk, az illegális migránsoknak, a kalandoroknak pedig, akik nem veszik figyelembe a törvényeinket, útját álljuk – hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető a lengyel határőröknek azt mondta: feladatuk végrehajtása során védik saját hazájukat, Magyarországot és az Európai Uniót is. A köszöntő után – a korábban hazánkba érkezett cseh és szlovák rendőrökhöz hasonlóan – nekik karszalagokat adott át. Ezek közepén egy kék körben a „V4" felirat látható, amelyben csillagok utalnak az Európai Unió zászlajára, ezt pedig a visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – nemzeti zászlói veszik körül.

Az ünnepség után Pintér Sándor újságíróknak elmondta: a magyar és a szlovén országos rendőrfőkapitány a kétoldalú kormányegyezmény alapján együttműködési megállapodást írt alá, s ennek értelmében várhatóan hétfőn útnak indítja Magyarország azt az ötven magyar rendőrt, aki Szlovénia külső határain teljesít majd szolgálatot.

Arról viszont nem beszélt, hogy mit is kell őriznie a nem egészen 150 külföldi egyenruhásnak, hiszen a magyar-szerb határszakaszon szeptember 15-e óta mindössze nem egészen kilencszázan léptek illegálisan az ország területére. A magyar-horvát határzár élesítése óta ott viszont senki nem próbálkozott, s az utóbbi hetek adatai azt mutatják, hogy Szerbia felől is naponta alig néhányan kísérelnek meg átjutni a drótakadályon. Az irreguláris migránsok száma különben az idén – a határok hermetikus lezárásáig – meghaladta a 390 ezret.

Amíg Ausztria és Németország kész fogadni a Szerbián, Horvátországon és Szlovénián keresztül szervezetten átszállított menekülteket, addig Magyarországnak nem is lesz sok dolga velük. Ki akarna ugyanis idejönni, hiszen aki a tranzitzónákban folyamodik menedékjogért, annak a kérelmét – arra hivatkozással, hogy biztonságos harmadik országból jött – elutasítják, az illegális határátlépőkkel szemben meg büntetőeljárás indul.

Egyelőre tehát minden fillér kidobott pénz, amit arra költünk, hogy a déli határokon sok ezer katonát és rendőrt állomásoztassunk, hiszen a kormány az egész menekültügyet sikeresen másokra tolta. Kérdéses persze, meddig marad ez a kényelmes helyzet, s Magyarország meddig maradhat ki ebből az egészből.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.