Már csak egy zsinagóga hiányzott az MNB-alapítvány ingatlanparkjából

A Pallasz Athéné Egyetem is érdeklődik a felszámolás alatt álló Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) résztulajdonában lévő, volt kecskeméti zsinagóga épülete iránt - írja a Napi.hu.

A több mint kétmilliárdos tartozást felhalmozott MTESZ vagyonelemeit folyamatosan hirdeti meg az állami felszámoló. A lap emlékeztet, hogy a kormány 2013 novemberében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a szövetséget, így annak felszámolását az állami felszámolócég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. bonyolítja le, amely most több értékes ingatlan eladására írt ki pályázatot. Az ingatlanokra szeptember 23. és október 28. között lehet ajánlatot tenni.

Az MTESZ-nek 2 budapesti és 15 vidéki ingatlanja volt, ezek közül 1 fővárosi és 7 vidéki épület vár értékesítésre. Az értékesítésekből eddig  500 millió forintot meghaladó vételár realizálódott. A most meghirdetett ingatlanok közt van az eredetileg zsinagógának épült, kecskeméti Rákóczi út 2. szám alatti épület is, amely jelenleg a Tudomány és technika háza.

Az ingatlan társtulajdonosa a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Bács-Kiskun Megyei Egyesülete és a Mazsihisz. A MTESZ ingatlanrészét kínálják most eladásra, az ajánlati ár nettó 170 millió forint. A tulajdonostársaknak elővásárlási joguk van, azonban a szervezetek és a kecskeméti önkormányzat ezidáig nem jelezte határozott vételi szándékát.

A vásárlási szándékkal kapcsolatban a jegybank hasonló nevű alapítványa által működtetett Pallasz Athéné Egyetem arról tájékoztatta a Napi.hu szerkesztőségét, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében a Pallasz Athéné Egyetem szenátusa jogosult dönteni az ingatlan megvásárlásáról. Az egyetem szenátusa legközelebb várhatóan 2016. október második felében ül össze, ekkor tudja napirendre tűzni az ingatlanrész megvásárlására vonatkozó előterjesztés megtárgyalását.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.