Kész kérdése a parlament elé kerülhet

Az aláírásgyűjtő ívek nem egészen harmadának ellenőrzése alapján nagyjából tény, hogy Kész Zoltánnak az állami cégvezetők kétmilliós fizetési plafonjáról szóló népszavazási kérdéséről tárgyalnia kell a parlamentnek, mert meglesz a százezer érvényes aláírás. A referendumról így a Ház dönthet, de azért nagy meglepetés nem várható.
Már bizonyos, hogy Kész Zoltán független országgyűlési képviselő népszavazási kezdeményezéséről tárgyalnia kell a parlamentnek, mert a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az ívek alig több, mint harminc százalékának ellenőrzése során mintegy 45 ezer érvényes aláírást talált. Pálffy Ilona, az NVI elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hibás adatok aránya eddig 15 százalékos volt.

Miután a majdnem húszezerből csak nem egészen 6500 ívet dolgoztak fel, nagyjából tényként kezelhető, hogy meglesz a százezer érvényes aláírás, így Késznek az állami cégvezetők kétmilliós fizetési plafonjáról szóló kérdését a Háznak napirendre kell vennie. Mindazonáltal valószínűtlen, hogy a népszavazást elrendeljék, mert ahhoz a képviselők többségének igennel kellene voksolnia a kezdeményezésre.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint a szervező azt közölte, hogy 21 és fél ezer ívet adtak le, de kiderült, hogy azok száma nem érte el a húszezret. Az ellenőrzés tapasztalatai egyébként azt mutatják, hogy az ívek két százaléka érvénytelen, s ennek részben formai okai vannak – például hiányzott az aláírásokat gyűjtő személy aláírása –, de 18 olyan ívet is leadtak, amelyen más népszavazási kérdés szerepelt.

A feldolgozás során mintegy 7300 érvénytelen aláírást találtak, közte ezer olyan nevet, amely több íven is szerepelt. Emellett 6300 esetben valamilyen adatot – például a személyi azonosító számot – hibásan adtak meg. Az ellenőrzést különben csak addig folytatják, míg meglesz a százezer érvényes aláírás.

Pálffy Ilona a sajtótájékoztatón utalt rá, hogy az MSZP elnöke azt nyilatkozta, hogy az állami földek eladásának tilalmáról kezdeményezett népszavazáshoz jóval több, mint kétszázezer aláírást kell gyűjteni, mert a feldolgozás során az iroda manipulálni fog. Az elnök ezzel kapcsolatban jelezte: a kezdeményező öt főt megfigyelőként delegálhat, tehát az ellenőrzést figyelemmel kísérhetik.

Sőt – tette hozzá –, mindazok a pártok jogosultak erre, akik részt vesznek az aláírásgyűjtésben. Pálffy Ilona arra kér mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, mert akkor a gyanú árnyéka sem vetődhet az irodára, amelynek egyébként nem áll érdekében semmilyen manipuláció.

Az elnök emlékeztetett arra is, hogy a kezdeményezést jegyző Gőgös Zoltán MSZP-alelnökkel korábban személyesen is találkozott. Akkor a politikus maga mondta: ahhoz, hogy biztosra menjenek, s meglegyen a referendum kötelező elrendeléséhez szükséges kétszázezer aláírás, legalább 250 ezret kell összegyűjteniük. Ennek pedig Pálffy Ilona szerint kizárólag az a magyarázata, hogy a hibaszázalék eddig minden esetben legalább 15-20 százalékos volt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.