Már a sztrájkra készülnek a vasutasok

A sztrájk lehetőségéről is egyeztettek a vasútnál képviselettel rendelkező szakszervezetek. A közös munkabeszüntetésre akkor kerülhet sor, ha nem jön létre megállapodás az idei évi bérfejlesztéséről.
A vasúti szakszervezetek szerint tarthatatlan, hogy a dolgozók reálkeresete 2016-ban ne növekedjék, mi több, csökkenjen. A munkavállalói oldal keddi ülésén kezdeményezték a tulajdonos képviselőjének meghívását a következő, január 20-i tárgyalási fordulóra.

Az érdekképviseletek öt százalék alanyi jogú és 2,7 százalékos differenciált bérfejlesztést, valamint középtávú megállapodás megkötését követelik. Utóbbira azért is nagy szükség van, mert kiszámítható életpályát szeretnének a vasutas munkavállalók számára, ami az egyes vasúti munkakörökben kialakult kritikus létszámhiány csökkentését is elősegítené.

A szakszervezetek az általuk kezdeményezett kollektív munkaügyi vita második, január 5-i fordulóján jelezték: a további tárgyalások eredménytelensége esetén minden jogszerű eszközt alkalmazni fognak annak érdekében, hogy tagjaik számára az általuk követelt bérnövekedést, valamint a munkakörülményeiket, a foglalkoztatási biztonságukat, továbbá a változó életkörülmények romlását mérséklő középtávú megállapodás aláírását elérjék.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.