Már a szlovákok vannak többségben Rajkán

A legújabb adatok szerint immár valamivel több mint 2500 szlovák állampolgár él a határhoz közeli Rajkán. A magyarok és a német nemzetiségűek lélekszáma 2 ezer körüli - tájékoztatta a TA SR szlovák hírügynökséget Kiss Vince, a Pozsonyhoz közeli község polgármestere.

Kiss elmondta, hogy a helyi óvodába 15 szlovák gyermek jár, viszont a magyar és részben német tannyelvű általános iskolában nincsenek szlovák növendékek. Ők mindannyian Szlovákia fővárosába ingáznak. Legtöbben a szüleikkel, akik ugyancsak ott dolgoznak, vagy pedig a buszjárattal.

A polgármester közölte: a tősgyökeres rajkaiak, illetve a betelepültek jól kijönnek egymással, az együttéléssel, valamint a viselkedésükkel nincs több gond, mint más településen - így Kiss Vince.

Szlovákia állampolgárai - köztük néhány pozsonyi magyar is - elsősorban az olcsóbb ingatlanárak, valamint a kellemes környék miatt telepedett le a határhoz közel. Nem mellékes szempont az sem, hogy innen a legtöbben gyorsabban jutnak el a munkahelyeikre, mintha Pozsony valamelyik külvárosából araszolnának naponta. Ingatlanügynökségek tájékoztatása szerint a szlovákiai lakosok száma Rajkán jövőre tovább növekszik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.