Már a gáz is katasztrófavédelemhez tartozik

Ha nincs, aki elvigye a szemetet a katasztrófavédelem jelöli ki a szolgáltatót, és hasonlóképpen jár el, amennyiben a kötelező kéményseprésre nem akadna vállalkozó. A szervezet májustól újabb hatósági jogkört kap: ha biztonsági kérdésekben vitába keverednénk a gázszolgáltatóval, a katasztrófavédők tesznek majd igazságot.

A gázvezetékek – a telekhatártól a fogyasztói főcsapig terjedő vezetékek – valamint a gázkészülékek, például tűzhelyek, gázkonvektorok, gázkazánok rendszeres műszaki biztonsági felülvizsgálatáról a gázműveknek, illetve palackos gáz esetén a PB-gázt forgalmazó szolgáltatónak kell gondoskodnia.

A felülvizsgálat megállapításait, illetve azt, hogy az esetleg csak vélelmezett hibák kijavítása valóban szükséges-e, az ingatlantulajdonosok vagy a társasházak vitathatják. Amennyiben nézetkülönbség van, a vitatott tartalmú jegyzőkönyv átvételétől számítva harminc nap van arra, hogy az érintettek felülvizsgálatot kezdeményezzenek az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnél.

A hatóságként eljáró katasztrófavédelmi szerv ekkor szakértőt rendel ki – őket a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok tartják nyilván, s a névsort a honlapjukon közzé is teszik majd –, és e szakértő véleménye, valamint a korábbi műszaki-biztonsági felülvizsgálatkor készített jegyzőkönyv alapján döntik el, hogy a szóban forgó gázvezeték vagy berendezés megfelel-e az előírásoknak.

Ha úgy találják, hogy a vezetékek, berendezések megfelelőek, akkor kötelezik a gázszolgáltatót arra, hogy a megfelelőségről szóló határozat kézhezvételét követő munkanapon helyezze ismét üzembe ezeket az eszközöket. A katasztrófavédelmi kirendeltség döntése a szakértői vélemény alapján az is lehet, hogy a felülvizsgálat megállapításai helyesek, és a vezetékekkel, berendezésekkel tényleg baj van. Ekkor az ingatlan tulajdonosának vagy a társasháznak az előírt határidőn belül ki kell javíttatnia a hibákat. A kirendeltség határozatát egyébként bíróság előtt meg lehet megtámadni.

Alapesetben a katasztrófavédelemnek huszonegy napja van határozatot hozni, ha azonban a gázcsatlakozó-vezetéket vagy a felhasználói berendezést üzemen kívül helyezték, a kérelem kézhezvételétől számítva tizenöt napon belül le kell zárni az ügyet. Ha viszont például gyermekintézményekben, családok átmeneti otthonában, kórházakban zárják el a gázt, a hatóságnak a kérelem kézhezvételétől számítva egy napon belül meg kell hoznia a határozat.

Olyan eset is adódhat, amikor a kirendeltség a gázszolgáltató bejelentése alapján, hivatalból indítja meg az eljárást. Erre akkor kerül sor, ha az ingatlantulajdonos vagy a társasház elfogadta ugyan a jegyzőkönyvben foglaltakat, de a hibákat az előírt időn belül nem javította ki, és erre a szolgáltató által lefolytatott ismételt ellenőrzéskor fény derül. Ebben az esetben a hatósági eljárásba nem kell szakértőt bevonni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.