Mammut-ügy: Király Lajos újra szabad

Kiszabadította magát önként vállalt fogságából csütörtök délután Király Lajos vállalkozó, aki egyfajta demonstrációként három hete nem tette ki lábát a fővárosi Mammut üzletház területén lévő kávézójából. Király így tiltakozott az ellen, hogy szerinte a bevásárlóközpont jogszerűtlenségével tönkreteszi üzletét. A vállalkozó szerint mára bebizonyosodott igaza. A Mammut vitatja ezt.

Csütörtöki „szabadulása” után a vállalkozó azt mondta, azért fejezte be a demonstrációt, mert egy hatósági eljárás során neki adtak igazat a vitás ügyben. Győzelmét némiképp árnyalja, hogy ugyanerre az eljárásra hivatkozva, szintén az ügy nyertesének tartja magát a Mammut Zrt.

Mint arról már írtunk, Király Lajos cége tíz éve üzemelteti az üzletház területén lévő Promenád Cafét, s az augusztusban lejártó bérleti szerződését egy opciós jog alapján szerette volna meghosszabbítani. Csakhogy a bérleti díjról nem tudott megállapodni a Mammuttal, mert szerinte a szerződésben foglaltaknál jóval nagyobb mértékben akart emelni az üzlet-központ.

A vállalkozó ettől függetlenül úgy vélte, hogy érvényes a kontraktus hosszabbítása, hiszen a tarifáról a Mammut szer-ződésszegése miatt nem tudtak megállapodni, vagyis marad-hat, működhet tovább a kávézója. A Mammut azonban megállapodás híján megszűntnek tekintette a szerződést, és lelakatolta a kávézót, elzárta a vizet, kikapcsolta az áramot az üzlethelyiségben.

Király Lajos ezután költözött be tiltakozásul és üzlete „védelmére” hivatkozva a víz és villany nélküli kávézóba. Mindkét fél birtokvédelmi eljárást kezdeményezett, de eközben egyre jobban eldurvult a konfliktus. A kávézót – és benne Király Lajost, valamint egy vele tartó barátját - egyre több kordonnal vette körbe az üzletház, hogy távozásra bírja a demonstrálókat. Király szerint volt, hogy a Mammut biztonsági őrei még azt sem engedték meg, hogy vizet és élelemet juttassanak be hozzájuk barátaik, rokonaik, így szatyrokban, dobozokban hajították be nekik a kordonok felett a legszükségesebbeket.

A balkáni állapotoknak, Király sajátos demonstrációjának a szerdán lezárult birtokvédelmi eljárás vetett véget, amely során döntés született arról, hogy melyik fél tarthat igényt az üzlethelyiségre.

Az eljárás eredményeire hivatkozva lényegében mindkét fél győztesnek érzi magát, pedig valójában se nyertese, se vesztese nincs a vizsgálatnak. A II. kerületi jegyző által vezetett eljárás során ugyanis úgy határoztak: a kávézó egyik, kisebb részében jogosan tartózkodhat a vállalkozó, az üzlethez tartozó nagy terasz felett azonban a Mammut rendelkezhet.

Bár a patthelyzet megmaradt, a bérleti szerződés miatt kirobbant csatát várhatóan már nem a kávézónál vívják tovább. A felek ugyanis lapunknak egyaránt úgy nyilatkoztak: a bíróságra bízzák a jogvita eldöntését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.