Máltai Szeretetszolgálat: "Szerveztünket most politikai szerepvállalással vádolják"

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat valamennyi dolgozójától elvárja, hogy munkaidejét feladatai ellátására, a rászoruló emberek és gondozottai támogatására, ellátására fordítsa; a szervezet semmilyen politikai tevékenységet nem folytat - közölte a karitatív szervezet csütörtökön annak kapcsán, hogy az LMP megdöbbenésének adott hangot a párt egyik aktivistájának elbocsátása miatt.

 "A Magyar Máltai Szeretetszolgálat huszonhárom éve teljesíti küldetését Magyarországon, és ez idő alatt semmilyen politikai tevékenységet nem folytatott. A szeretetszolgálatot most politikai szerepvállalással vádolják, amiért március 28-án elbocsátotta egy magát LMP-s aktivistaként meghatározó szociális munkását" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az aktivistát - mint írták - március elsején próbaidővel vette fel a segélyszervezet utcai gondozószolgálata. A próbaidő alatt bekövetkező elbocsátást a munkáltatónak nem kell indokolnia, "az érintettnek azonban megvolt róla a maga véleménye", amit az interneten közzétett első bejegyzésében.

A szeretetszolgálat közleménye szerint az elbocsátott aktivista azt írta: "Tegnap tüntettem, ma kirúgtak. 20 hónap munkanélküli lét után próbaidőn voltam a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Utcai Gondozó Szolgálatánál. A mai napon szolgálatvezetőm közölte velem a visszavonhatatlan döntést, miszerint megszüntetik a munkaviszonyomat. Szakmai indokokat nem mondtak, de kifogásolták, hogy munkaidőben LMP-s telefonokat intéztem".

Az LMP csütörtöki közleményében azt írta: megdöbbenéssel értesült arról, hogy egyik tagját politikai véleményének kinyilvánítása miatt egyik napról a másikra kirúgták az állásából. A párt közlése szerint Bálint Gergelyt, az LMP keddi – Schmitt Pál államfő lemondását követelő – tüntetésének házigazdáját szerdán elbocsátották.

Az ellenzéki párt hozzátette, "az egyébként köztiszteletnek örvendő Máltai Szeretetszolgálat vezetősége leplezni sem igen próbálta, hogy a szociális munkásként dolgozó ellenzéki párttagot politikai nézetei miatt távolították el" a flashmob (villámcsődület) utáni reggelen. A legmegdöbbentőbb, hogy arra hivatkoztak, politikai tevékenysége összeegyeztethetetlen a segélyszervezet alapvetően katolikus beállítottságával - fogalmaztak.

"Mintha nem a bibliai 7. és 8. parancsolatot súlyosan megsértő köztársasági elnök volna a bűnös, hanem az, aki ezt nem hagyja szó nélkül" - írták, felvetve: vajon mennyire egyeztethető össze a keresztény tanítással és az elemi erkölcsi normákkal egy szakmailag kiválóan teljesítő, próbaidőn lévő szociális munkás azonnali hatállyal történő elbocsátása?".

Az LMP szerint "ott tartunk, hogy már le sem kell szólni a pártközpontból, a politikai megfelelési kényszer ott buzgólkodik egyre több munkaadóban, beszivárog az egyetemekre, az emberek cenzúrázzák saját gondolataikat". "Teljesen világos, hogy a Fidesz a rendszerváltás előtti kor utolsó maradványa" - zárul a párt közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.