Május 1. vörös csillaggal és provokációval

Nem lépett fel a rendőrség Pécsett a vörös csillaggal felvonuló baloldaliak ellen, a menetet viszont provokálta egy ultrajobbosnak tűnő baráti társaság, s ebből a csapatból öt embert garázdaság gyanújával előállítottak.

Május elsejének délelőttjén, Pécsett a városháza előtti térre várta az MSZP helyi szervezete azokat, akik meg kívántak emlékezni a munkásság nemzetközi napjáról. Tóth Bertalan, a párt pécsi szervezetének elnöke arról beszélt a háromszáz fős hallgatóságnak, hogy Pécsett nagy a munkanélküliség, ráadásul durva bűncselekmények okoznak szorongást és sürgetnek közös fellépést a városban. A rövid szónoklatot meg-megzavarta, hogy a beszéd előtt néhány perccel újraindították a tér fél éve hallgatag szökőkútjának 24 csobogóját.

Az MSZP táborától ötven méterre gyülekezett a Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal 60-70 fős tábora. Ott volt a két párt vezetője, Vajnai Attila és Nyári Zsolt is. Vajnai az újságíróknak elmondta, hogy pártja mostantól szórólapokon terjeszti a követeléseit. A Munkáspárt 2006 igazságos, többkulcsos adót akar, követelik az európai szociális charta maradéktalan elfogadását, a gyermekéhezés felszámolását, az alapvető élelmiszerek hatóságilag limitált árát, és e terméket 27 százalékos forgalmi adójának 5 százalékra történő csökkentését. A párt alkotmányos jognak tekinti a fedélhez való jogot, visszaadná az elvett nyugdíjakat, a jelzáloghiteleket pedig egy új állami bankra bízná a megszorult adósok védelmében.

Vajnai és Nyári korábban bejelentette, hogy Pécsett ötágú vörös csillagot kitéve vonulnak majd. Vajnai szólt arról, hogy emiatt levelet kapott a belügyminisztertől, s a tárcavezető figyelmeztette őt: aki ezt a jelképet köznyugalomsértőn viseli, az bűncselekményt követ el. A pártelnök erre azzal reagált, hogy szerte a világon szabadon viselhető ez a jelkép, s ő is úgy fogja viselni. Vajnai – újságírói kérdésre válaszolva – hozzátette: a vörös csillag és a horogkereszt nem összehasonlítható, hisz míg a marxizmus egy humánus ideológia, a fasizmus emberellenes eszmerendszer. Nyári Zsolt úgy érvelt, hogy a vörös csillagot ugyan kisajátították önkényuralmi diktatúrák, és nevében szörnyű bűnöket követtek el, ám ettől még megmaradt a munkásság nemzetközi jelképének. S ahogy a keresztet sem lehet betiltani azért, mert a nevében bűnöket követtek el, úgy a csillagot sem lehetne.

A menet ezután elindult, és pár száz méter megtétele után Vajnai és Nyári, valamint további három felvonuló kigombolta az ingét, így az alatta viselt pólójukon láthatóvá vált egy húsz centis nagyságú vörös csillag. A menetet vigyázó rendőrök azonban nem léptek közbe, így a két párt szimpatizánsai – munkásdalokat énekelve – tovább vonulhattak.

Provokáció viszont érte a felvonulókat, amikor féltucat, a ruházata alapján ultrajobbos huszonéves keresztezte a menet útját. Többen a felvonulók felé köptek, ócsárolták őket, majd egyikük kikapta egy idős férfi kezéből a vörös zászlót. A férfi utánuk ment, s kérte, adják vissza zászlóját. A társaság kinevette, majd mikor az idős ember megpróbálta visszaszerezni zászlóját, többen durván lökdösték és ütéssel fenyegették őt. Az alig 160 centis férfi nem ijedt meg fejjel magasabb, fiatal támadóitól, s miután egy percig eltartott ez a viaskodás a rendőrség közbelépett, és megfékezte az otrombán viselkedő társaságot. Utóbb a csapat öt tagját garázdaság alapos gyanújával előállították a pécsi rendőrkapitányságon.

Próbáltam megszólaltatni a támadókat, hogy miért követték el tettüket, ám kitértek a kérdések elől, s egyikük azt állította, hogy „az öreg adta oda a zászlót”. Amikor azt kérdeztem, miért lökdöste meg az idős embert, akkor a két méter magas férfi ennyit mondott: rátámadt a barátomra, csak őt védtem. Megjegyeztem, hogy hazudik, hisz kigyúrt, gazdagon tetovált cimborája nem szorult volna védelemre, mire ő vigyorogva továbblépett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.