Május 41 halottja

Bár a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma kis mértékben tovább nőtt, az elmúlt év azonos időszakához képest az év első öt hónapjában 36-tal kevesebben vesztették életüket az utakon – írja internetes kiadásában a Zsaru magazin.

A lapnak nyilatkozó Óberling József ezredes tájékoztatása szerint 2016 első öt hónapjában a halálos és a súlyos kimenetelű balesetek száma is csökkent, egyedül a könnyű sérülésekkel végződötteké emelkedett. Májusban azonban kevesebben vesztették életüket az utakon, mint a közlekedésbiztonság eddigi legsikeresebb évében, 2013-ban. Akkor 54-en haltak meg egy hónap alatt. Most májusban 41-en.

Óberling a kedvező változást az új szuper-traffipaxok munkába állításával magyarázza. A VÉDA Intelligens Közúti Kamerahálózat – amint arról lapunk is többször beszámolt – egyszerre több szabálysértést képes felismerni és rögzíteni, a gyorshajtástól a szabálytalan sávváltáson át a biztonsági öv használatának elmulasztásáig. Nem mellesleg folyamatosan ellenőrzi, hogy a kamerák alatt elhaladó autók üzemben tartói megfizették-e a súlyadót, és van-e kötelező felelősségbiztosításuk.

Az ezredes tájékoztatása szerint a rendszer április üzembe helyezése óta csökkent a gyorshajtások száma. Február végén még a sérüléssel végződött balesetek 36 százalékában volt az első számú baleseti ok a gyorshajtás, május végén már csak a 31 százalékában.

Egyebekben a főbb baleseti okok aránya és sorrendje csak minimálisan változott. Az első számú baleseti ok továbbra is a gyorshajtás, a második az elsőbbségi szabályok be nem tartása, a harmadik a kanyarodási szabályok áthágása. Minden tizedik balesetet ittas vezetők okoznak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.