Legalább megpróbálták: Majtényit jelöli a médiahatóság elnökének a MÚOSZ

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Majtényi Lászlót jelöli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten hivatalosan is elindította a jelölési eljárást az NMHH elnöki posztjára. Szalai Annamária április 15-én hunyt el, a nemrégiben módosított médiatörvény alapján a miniszterelnöknek 15 napon belül kellett felkérnie szakmai szervezeteket, tegyenek javaslatot az új elnökre. Az új NMHH-elnök jelölése politikailag már nem lesz olyan direkt, mint Szalai Annamáriáé volt, hiszen őt Orbán Viktor nevezte ki kilenc évre a hatóság élére.

Az Európai Parlament nyomására március végén módosított médiatörvény értelmében a hatóság elnökét már nem a miniszterelnök, hanem javaslatára az államfő nevezi ki. A miniszterelnöknek a jelölés előtt egyeztetnie kell szakmai szervezetekkel is. A felkért szervezetek javaslatainak megismerése érdekében a miniszterelnök által kijelölt vezető egyeztetést tart, Orbán pedig mindezek után teszi meg személyi javaslatát.

A MÚOSZ a jelenlegi médiastruktúrákat elutasítva hangsúlyozza: „a túlcentralizált médiavilág lebontásának első lépése lehetne egy valóban alkalmas jelölt kinevezése az NMHH és a Médiatanács élére”. „A Magyar Újságírók Országos Szövetsége álláspontja szerint a jelenlegi médiaszabályozás, ezen belül a médiafelügyeleti rendszer, illetve a közmédia átalakított struktúrája nem biztosítja a magyar sajtó szabadságát.

Az NMHH és a Médiatanács vezetőjének kinevezési rendje, valamint a Médiatanács megválasztásának előírásai a végrehajtott törvényi változások ellenére is magukban hordozzák a párt- és kormánybefolyás veszélyét, így ellentétben állnak azzal az alkotmányos alapelvvel, hogy a média felügyeletében egyetlen politikai erőnek sem lehet kizárólagos befolyása.

A közmédiánál létrehozott központosított hírgyártás és műsorkészítés, illetve annak nyilvánvaló politikai befolyásolása sérti a médiapluralizmus elvét, és az újságírói autonómiát. A MÚOSZ ennek ellenére mégis jelöl elnököt. A jelölés egyben tiltakozás az elfogadhatatlan médiastruktúrák ellen. Hisszük azonban, hogy a túlcentralizált médiavilág lebontásának első lépése lehetne egy valóban alkalmas jelölt kinevezése az NMHH és a Médiatanács élére” – idézte részletesen a MÚOSZ közleményét az eMasa portál szerint Tóth Károly elnök a szövetség székházában tartott mai sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy Majtényi László jelöléséről április 29-én levélben értesítették Orbán Viktor miniszterelnököt.

A MÚOSZ indoklásában emlékeztet: „A jelölt eddigi életútjával is igazolta alkalmasságát. Ombudsmanként és a korrupció ellen fellépő ORTT elnökként már bizonyította pártatlanságát: megakadályozta például a kereskedelmi televíziók indokolatlan törvényi díjcsökkentését s eredményesen kiállt a Sláger, illetve a Danubius rádiók pályáztatás nélküli frekvenciahasználat-hosszabbítása ellen. A NEO és a Class FM rádiók botrányos pályáztatása elleni tiltakozásul mondott le az ORTT elnökségről ezzel is alátámasztva tisztességét.”

Személyes dilemma volt számomra, hogy helyes-e, mint azt a MÚOSZ levele is megpendítette, olyan szabályozási keretek között elfogadni a jelölést, amellyel szemben alapvető kifogásaim vannak. Hasonló volt a helyzet egyébként az ORTT elnökeként vállalt feladat esetében, ha nem is volt ennyire mély az ellentét. Túl széles és kiterjedt a médiahatóság vezetőjének jogköre a média irányításában, ezért rendkívül fontos, hogy az alkotmányos értékek mellett elkötelezett elnöke legyen az NMHH-nak – mondta el Majtényi László.

A jelöltség elfogadását indokolva felidézte, a médiatörvény legutóbbi módosításának egyik fontos eleme, hogy a kiválasztási folyamatba a szakmai szervezetekkel való konzultációt beépítették, valamint az, hogy már nem a miniszterelnök, hanem a köztársasági elnök nevezi ki az NMHH vezetőjét, és ezt a kompromisszumot véleménye szerint – noha megválasztásának „realitása nem túl izmos” – ki kell próbálni.

A MÚOSZ felkérte a média és a hírközlés területén működő szakmai, civil és érdekképviseleti szervezeteket – akár van törvény szerinti javaslattételi joguk, akár nincs –, hogy egyetértésük esetén nyilvános nyilatkozattal támogassák a MÚOSZ javaslatát. – Három szervezet már csatlakozott – jelentette be a sajtótájékoztatón Vince Mátyás, az újságíró-szövetség tiszteletbeli elnöke. Majtényi László jelölését támogatja a Civil Média, valamint a MÚOSZ fenntartásait is osztva a Sajtószakszervezet és a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (PHDSZSZ) – közölte az eMasa.

A miniszterelnök egyeztetési kötelezettségére vonatkozó törvényi passzusok olyan „puhán” lettek megfogalmazva, hogy azok igencsak nagy szabadságot biztosítanak Orbán Viktornak. Valójában nincs kötve ahhoz, hogy azt a személyt terjessze fel az államfőnek, akit a szakmai szervezetek többsége támogat. Az is előfordulhat, hogy egy szervezet által javasolt személyt választ, de a törvény szövege megengedi számára akár azt is, hogy a személyi javaslatok megfontolása után egy teljesen új névvel álljon elő.

Lapunk információi szerint politikai és szakmai körökben továbbra is két esélyesről beszélnek: Koltay Andrásról, a Médiatanács tagjáról és Böröcz Istvánról, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójáról. A jogász végzettségű Koltay korábban az MTV-t felügyelő kuratórium tagja volt, szakterülete a médiajog. Szalai Annamária betegségének súlyosra fordulása után jórészt ő helyettesítette az elnököt a szakmai fórumokon és a médiaszereplésekben. Rajtuk kívül a lehetséges jelöltek között említik Kalmár Istvánt, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökét és Liszkay Gábort, a Magyar Nemzet és a Hír TV résztulajdonosát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.