Majtényi központosítási törekvéseket lát a média területén

Nem látszanak a szabályozás elméleti alapjai, és nincs koncepció a Fidesz által benyújtott, a médiára vonatkozó törvénymódosítás tervezetében - mondta Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) volt elnöke.

Majtényi László szerint a Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által jegyzett törvényjavaslat központosítási törekvéseket valósít meg a média területén. A volt ORTT-elnök kifogásolja, hogy titkosan előkészített jogszabályról van szó - hozzátette azonban, hogy a pártok az előző ciklusban is titokban dolgoztak az ezt megelőző tervezetekről. "Az akkori ORTT elnökeként ezekről az egyeztetésekről nem tudtam" - fogalmazott.

A tervek szerint a négy közmédiumot felügyelő közszolgálati közalapítvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy noha megmarad a közmédiumok, az MTV, a Magyar Rádió, a Duna TV és az MTI önállósága, a vezetők kijelölése már politikai szándék függvénye lesz. A közmédiumok gazdálkodásának összevonásával a közmédiumok vagyoni önállósága is megszűnhet - hívta fel a figyelmet.

A tervezetcsomag a törvénymódosításokon kívül alkotmánymódosítást is tartalmaz. Ezzel kapcsolatban a szakember elmondta: helytelennek tartja, hogy kihúzzák az alkotmányból a "véleménynyilvánítás szabadsága" kifejezést, és helyette a szólásszabadság szót alkalmaznák.

Majtényi László hiányolta a készülő rendszerből a közmédiumok megfelelő civil kontrollját is. Ám hangsúlyozta, hogy a közmédiumoknál működő közalapítványok jelenlegi civil kuratóriumai sem működőképesek.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal országgyűlési képviselők által pénteken benyújtott csomag nyomán átalakulna a médiafelügyelet és a közszolgálati média szervezetrendszere. Az Országos Rádió és Televízió Testület és a Nemzeti Hírközlési Hatóság helyett létrejönne a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és annak médiatanácsa. A javaslat nyomán egy hírközlési és médiabiztos, illetve a közszolgálati kódex és az annak betartását ellenőrző közszolgálati testület kezdené meg a munkáját. A négy közmédiumot a Közszolgálati Közalapítvány fogná össze, és azok különálló, egyszemélyes nonprofit részvénytársaságokként működnének tovább.

A tervezet egyik részét hétfőn általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.