Magyartanárok: az ELTE öncsonkítása rontja a képzés minőségét

A Magyartanárok Egyesülete "mélységesen elítéli" az elmúlt napokban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karán (BTK) indult nyugdíjazási, leépítési folyamatot - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Állásfoglalásukban kiemelték: a március elsejével nyugdíjba küldött oktatók nemcsak az irodalomtudománynak és más művészettudománynak kiváló művelői, hanem nagyszerű és népszerű pedagógusok, középiskolai tanárok nemzedékeinek nevelői, akiknek nyugdíjazása óhatatlan minőségromlást hoz a leendő magyartanárok képzésében. Ezért e lépések megtétele nem egyetemi belügy, hanem a magyartanítást, s így tagságukat is közvetlenül érintő, elhibázott döntés - írták, hozzátéve: meghirdetett előadások, szemináriumok maradnak tanár nélkül, szakdolgozók, doktoranduszok témavezető nélkül, tanszékek munkája lehetetlenül el. A tervezett "kényszerszabadságolások" egyike gyakorlatilag az elméleti nyelvészeti szakirányt iktatná ki a bölcsészkari képzésből.

Az ELTE vagy a bölcsészettudományi kar vezetése nem hiheti, hogy ezeknek a tragikus öncsonkításoknak a révén anyagi problémáik valóságosan és tartósan csökkenthetők, vagy a kormányzat forrásmegvonási politikájának megállításához vezethetnek - mutattak rá, és egyetértésüket fejezték ki az Oktatói Hálózatnak a nyugdíjazásokat elítélő nyilatkozatával.

Az Oktatói Hálózat hétfői állásfoglalásában azt írta: a kényszernyugdíjazások és az elbocsátások egyenes és régóta előre látható következménye a múlt év decemberében az Országgyűlés által elfogadott költségvetésnek. Kitértek arra, az ELTE BTK "nincs egyedül a bajban": a Budapesti Corvinus Egyetemen az elbocsátásokat, nyugdíjazásokat megalapozó rektori rendelkezés már megszületett. Hasonló döntések várhatók a következő hetekben országszerte a felsőoktatási intézményekben - tették hozzá. Hétfőn a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) szintén szolidaritást vállalt az elbocsátások ellen tiltakozó oktatókkal, hallgatókkal.

Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja szombaton közölte az MTI-vel, az egyetemi költségvetési megszorítások miatt március elsejétől 22 oktatót küldenek el. Nyugdíjas korú, 62, illetve 65 év fölötti kollégákról van szó. További tíz, félállásban dolgozó oktatójukat pedig arra kérik, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.