„Magyarországra senki nem számít együttműködő partnerként”

A magyar miniszterelnök „meglehetősen marginális szerepet játszott” a szerdai brüsszeli csúcson, ott nem Orbán Viktor hat pontjáról tárgyaltak, hanem Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének két héttel korábbi javaslatairól – mondta a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
Jávor Benedek rossz hírnek nevezte, hogy Magyarország úgy döntött, nem kívánja igénybe venni azt a segítséget, amelyet az EU a frontországoknak akar nyújtani, ezért Magyarországon nem lesz olyan uniós hotspot, amely levenné a terheket a magyar menekültügyi rendszerről. Kimaradtunk a kvótarendszerből is, az EU más tagállamai nem vesznek majd át tőlünk menekültügyeket elbírálásra – tette hozzá.

Az európai közösség úgy értékelte a magyar álláspontot, hogy „ha nem tudunk mást kitalálni, mint az (...) embertelen bánásmód és a kerítés, akkor inkább hagyjuk az egészet, és engedjük át a menekülteket Ausztriába” – jelentette ki. Ez viszont azt mutatja, hogy Magyarországra senki nem számít együttműködő partnerként – tette hozzá.

A politikus a sajtótájékoztatón a paksi atomerőmű bővítéséről is beszélt, és azt mondta, hogy az Európai Bizottság kérésére kiadott egy dokumentumot, amelynek alapján valószínűsíthető, hogy a módosított paksi üzemanyag-ellátási megállapodás nem tartalmazza azt a korábbi tételt, amelyik szerint a kiégett fűtőelemeket újrafeldolgozásra visszaszállítanák Oroszországba. Ennek alapján a kiégett fűtőelemek ideiglenes tárolását – a végleges elhelyezés előtt – Magyarországon kell megoldani, erre pedig alkalmatlan a jelenlegi infrastruktúra – hívta fel a figyelmet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.