Elrettentő példák lettük: a magyar beteg fizet az ingyenes ellátásért

Azon negatív példák közt említi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországot, ahol a betegség a lakosság öt százalékának pénzügyi nehézséget jelent.

Görögország, Portugália, Mexikó, Koreai Köztársaság, Magyarország és Lengyelország területén összesen majdnem 4 millió embert ért valamilyen pénzügyi nehézség, mert fizetnie kellett az egészségügyi ellátásért - derül ki a WHO friss világjelentéséből, melyben az egészségügyi rendszerek finanszírozását elemezték.

Mindez annak ellenére van így, hogy  a gyógyítás költségeit járulékfizetésből biztosítják, elvben a váratlan orvosi számla nem okozhatna pénzügyi terhet senkinek. A szolgáltatások java - kivéve a fogászati kezelés, a gyógyszer-, és gyógyászati segédeszköz - térítésmentes. 

A látszólagos térítésmentesség ellenére az egészségügyi kiadások 30 százalékát a betegek zsebből fizetik, ez az arány magasnak számít az unióban élő átlagpolgárok között is.

A jelentés jelzi azt is, hogy az egészségügyi ráfordítások 20-40 százaléka vész kárba, mert rosszul, pazarlóan költik az országok ezt az összeget. A jelentés több területet is említ, ahol szükség volna ésszerűségre. Példaként említi, hogy csak a gyógyszerek használata miatt - nem megfelelő időben, mennyiségben szedi be, vagy ki sem váltja ki a beteg a receptet - évente a ráfordítások öt százaléka felesleges. A terápiáról döntők sok esetben a költséges, ám csekély eredményel járó beavatkozásokat részesítik előnyben, az olcsóbb eljárásokkal szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.