Magyarországon nincs ok aggodalomra a szalmonella okozta megbetegedések miatt

Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) több országot - köztük Magyarországot is - érintő szalmonella okozta megbetegedésekről adott tájékoztatást honlapján, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint nincs ok aggodalomra.

Az ÁNTSZ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: Magyarországon a szalmonella összes típusa által okozott megbetegedések számában kedvező a kép: 2011-hez képest az 1-28. hét tekintetében több mint ötszázzal kevesebb megbetegedést regisztráltak.

Csupán az úgynevezett Salmonella Stanley baktérium esetében növekedett meg az esetszám. Januártól júniusig összesen 63 betegnél mutatták ki ezt a baktériumot.

"Aggodalomra azonban nincs ok" - hangsúlyozta az ÁNTSZ. Ugyanis, mint írták, az egyes megbetegedések a megyék több mint felét érintették, de sehol nem halmozódtak, egymástól elkülönülve fordultak elő. Mivel ez a törzs Magyarországon elsősorban a kisgyermekeket fertőzte meg, a hányás, hasmenés és az antibiotikum-kezelés miatt kórházi ellátásra is szükség volt.

Jelenleg a járványügyi szakemberek keresik az egymástól elszigetelten történt esetek közös jellemzőit. "Járvány nincs" - szögezte le az ÁNTSZ, ugyanakkor fokozottan felhívták a figyelmet a személyes higiénére, amely  "nemcsak ezen kórokozó esetében, de általánosan is követendő szabály egészségünk védelme érdekében".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.