Magyarországon várhatóan nem okoz gondot a szlovák Duna-szennyezés

A Duna pozsonyi olajszennyezése várhatóan nem okoz gondot a folyó magyarországi szakaszán – tudtuk meg Janák Emiltől, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől.

Az igazgató szerint reggel érkezett hozzájuk a bejelentés, miszerint a pozsonyi téli kikötő területén megközelítőleg 17 ezer liter gázolaj került a Dunába, s a főfolyó melett a Kis-Dunában is érzékelhető a szennyezés. A káresemény  egyébként 23 és fél kilométerre történt a a magyarországi Dunakilititől.

A Szlovák Hajózási Társaság a történtek miatt megtiltotta a behajózást a Palenyiszko kikötőbe.

Egy tűzoltó próbálja megakadályozni a szennyeződés továbbterjedését a Dunán
Pozsony, 2012. június 12. Egy tűzoltó próbálja megakadályozni a szennyeződés továbbterjedését a Dunán azt követően, hogy mintegy 17 ezer liter olajszármazék ömlött a folyóba egy átszivattyúzás során történt üzemzavar következtében a pozsonyi Téli Kikötőben. Az olajszennyeződés eltávolításán 19 tűzoltócsapat dolgozik a pozsonyi kikötő, illetve Gutor térségében. (MTI/TASR/Martin Baumann)

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a határvízi albizottság keretében felvette a kapcsolatot a szlovákokkal. Azt a tájékoztatást kapták, hogy folyik a vízminőségi kárelhárítás. A szennyezés jelentős része a kikötőn belül maradt, s csak kis mennyiség jutott ki a Dunába. A szlovákok szerint a bősi erőmű részeként üzemelő dunacsúnyi víztározóban szennyezésre utaló nyomot nem találtak. A szlovák–magyar helyszíni bejárás során kiderült, hogy a szennyező anyag nagy részét már összegyűjtötték.

A káresemény a magyar folyószakaszon várhatóan semmiféle gondot nem okoz, ennek ellenére a dunakiliti irányítótorony és a dunai gátőrház bevonásával folyamatosan figyelik a víz minőségét – hangsúlyozta Janák Emil. Hozzátette: az igazgatóság készen áll arra, hogy szükség esetén beavatkozzon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.