Magyarországon nem kapható a "hibás" influenza elleni oltás

Magyarországra nem került az Agrippal nevű influenza-oltóanyag minőségi hibás gyártási tételeiből – tájékoztatta a Népszabadságot a hazai gyógyszerügyi hatóság.

A Swissmedic svájci gyógyszerügynökség csütörtökön betiltotta a Novartis Agrippal és a Fluad influenza elleni oltóanyagát. A több országot is érintő intézkedéshullám előzménye az volt, hogy az oltóanyagban „fehér részecskéket" találtak; az ANSA olasz hírügynökség megfogalmazása szerint „fehérjeaggregációs problémákat" észleltek.

Lapunk kérdésére, hogy kapható-e a hazai patikákban az aggályos minőségű készítmény, a GYEMSZI-OGYI sajtóosztálya közleményben reagált. Eszerint a NOVARTIS vakcináinak minőségi hibájáról és a hibával érintett tételek kivonásáról a nemzetközi riadórendszeren keresztül értesült, és azonnal kivizsgálta, érinthet-e a hiba Magyarországon forgalomban lévő terméket.

Bár az AGRIPPAL nevű készítménynek van forgalomba hozatali engedélye Magyarországon, az éves törzsváltásra irányuló törzskönyvi módosítási eljárás még nem zárult le, és az Országos Epidemiológiai Központtól (OEK) kapott információ szerint a vakcina hazai forgalmazására szánt gyártási tétel hatósági felszabadítása sem történt még meg. Így ez a készítmény Magyarországon az idei szezonban nem került forgalomba. 

Más készítményekre viszont a GYEMSZI OGYI kiadta a szükséges engedélyeket, és az OEK általi hatósági gyártási tétel felszabadításuk is megtörtént, így a hazai szükséglet kielégítése (mind a térítésmentes, mind a receptre kiváltható vakcina tekintetében) biztosítva van. A GYEMSZI OGYI, az Országos Epidemiológiai Központ és az ÁNTSZ folyamatosan együttműködik annak érdekében, hogy a lakosság számára biztosítsa az oltásokkal kapcsolatos lehető legmagasabb biztonságot. Az OEK tájékoztatása szerint az ügy a hazai influenzajárvány elleni felkészülést nem érinti. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.