Magyarországon is elindul az aláírásgyűjtés a magzati élet védelméért

Magyarországon is elindul október 15-én a magzati élet védelméért szervezett európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése - jelentette be Carlo Casini, az Európai Parlament néppárti képviselője csütörtökön Szegeden.

A fogantatástól kezdve minden embert illessen meg az élethez, a méltósághoz és az integritáshoz való jog az Európai Unió illetékességébe tartozó ügyekben, ez a célja a húsz tagország életvédő szervezetei által elindított kezdeményezésnek - mondta az olasz Movimento per la Vita (Mozgalom az életért) életvédő szervezet alapító elnöke a szegedi püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón.

 A képviselő közölte, mivel az Európai Unió hatásköre főként gazdasági és finanszírozási kérdésekre terjed ki, jelenleg azt nem lehet elérni, hogy Magyarország alaptörvényéhez hasonlóan mindenhol jogszabály rögzítse, az emberi életet a fogantatásától kezdve védelem illeti meg, azt azonban igen, hogy az embriók elpusztítását ne támogassa anyagilag a közösség.

A Lisszaboni Szerződéssel létrehozott európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió - és a tagállamok legalább egynegyedéből származó - polgár közvetlenül felkérje az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogi aktusokra vonatkozó javaslatokat a hatáskörébe tartozó területeken. Carlo Casini hangsúlyozta, jóval több mint egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni mind a huszonhét tagállamban, hogy a "sokak hangja" elérjen az unióig.

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kifejtette, hogy az európai civil szervezetek kezdeményezése egybecseng a magyar kormány és Magyarország törekvéseivel, hiszen az alaptörvény része a magzati élet védelme. "Minden egyes megfogant magzatra tisztelettel, becsülettel és a demográfiai helyzet miatt szükséggel nézünk ebben az országban - mondta. - Nemcsak Magyarország, hanem egész Európa jövője múlik azon, hogy a magzatot, az életet és a házasságot védjük."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.