Magyarországon a legpuhább a szilárd demokrácia

A "megszilárdult demokráciák" közé, de térségünkben ebben a kategóriában az utolsó helyre sorolta Magyaroszágot a Freedom House.

Magyarországot a "megszilárdult demokrácia" kategóriába sorolta a Freedom House (FH), a térségben a kategória utolsó helyezettjeként a 29 országra (Közép-Európára, a Balkánra és a volt Szovjetunió tagállamaira) kiterjedő, a tavalyi helyzetet értékelő, kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A washingtoni központú nemzetközi jogvédő szervezet Nations in Transit 2013 (Nemzetek átalakulóban, 2013) című értékelése a tavalyi évvel kapcsolatban összesen hét szempontból vizsgálta a demokrácia helyzetét az érintett országokban, a legjobb teljesítményt 1, a legrosszabbat pedig 7 ponttal értékelve.

Magyarország a választási folyamat és a civil társadalom megítélésében egyaránt 2,25 pontot kapott. A FH szerint a magyar médiafüggetlenség 3,5, az országos szintű demokratikus kormányzás szintén 3,5, a helyi szintű demokratikus kormányzás 2,75, az igazságügyi keretrendszer és annak függetlensége 2,5, a korrupció állapota pedig 3,5 ponttal értékelhető. A most nyilvánosságra hozott jelentés szerint Magyarország összesített pontszáma 3 századdal rosszabb, mint a tavaly közölt eredmény.

A felmérés egyébként Közép-Európában Csehország mellett csak Magyarországon mutatott ki javulást az igazságügyi keretrendszer és annak függetlensége tekintetében. Magyarország esetében a szöveges értékelés rámutatott, hogy 2012-ben az Alkotmánybíróság több "problémás törvényt" megsemmisített, ami enyhített az előző évi, "meglehetősen meredek leértékelésén". Közép-Európában a FH ugyanakkor egyedül Magyarországon észlelt rosszabbodást a civil társadalom működésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.