Egyre rosszabb a magyar sajtószabadság helyzete

2014 a sajtószabadság jelentős visszaesésének az éve. A rangsorolt 180 ország kétharmada rosszabbul teljesített, mint az előző évben; Magyarország 42 helyet rontott Orbán hatalomra kerülése óta.

Immár negyedik éve - Orbán Viktor hatalomra kerülése óta - zuhanórepülésben van Magyarország, legalábbis a sajtószabadság helyzetét illetően. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet csütörtökön Párizsban hozta nyilvánosságra szokásos éves jelentését, melyben 180 országot rangsorolnak a sajtószabadság érvényesülése szempontjából. Magyarország az előző évhez képest 1 hellyel került hátrább, de 2010 óta összesen 42 hellyel csúsztunk vissza.

Az RSF Magyarországot a 65. helyre sorolta, minket Bosznia-Hercegovina és Szerbia követ. Az uniós tagállamok közül Magyarország mögött áll Olaszország a 73., Görögország a 91. és Bulgária a 106. helyen.

Magyarországgal kapcsolatban a jelentés megjegyzi, hogy Orbán Viktor kormánya azt a benyomást kelti, mintha "drákói szigorú reformbuzgalmában feladná az uniós értékeket".

Magyarországon a polgári szabadságjogok, különösen az információszabadság terén Orbán 2010-es hatalomra kerülése óta jelentősen romlott a helyzet - állapítja meg az RSF. A kormány kétharmados parlamenti többségét arra használta a jelentés szerint, hogy jelentősen megszigorította a médiára vonatkozó szabályokat, büntetni rendelve például az igen tág megfogalmazással "kiegyensúlyozatlannak" tartott médiatartalmak előállítóit. Felróják továbbá a Fideszhez kötődő médiahatóság felállítását, amit a jelentés "veszélyesnek" nevez. A médiatanács az RSF szerint csak egy valamire jelent garanciát: a politikai beavatkozásra a médiatartalmakra. Az EU ugyan elérte, hogy visszavonják a médiatörvény több szabályát, de nem a legszigorúbbakat. A jelentés szerint boszorkányüldözés indult a független hírszolgáltatók ellen, e harc szimbólumává a Klubrádió vált, amely frekvenciaengedélyét a hatóság megvonta, majd egy nagyszabású támogatói kampány hatására mégis megadta a hosszútávú engedélyt.

A listát bemutató közlemény emlékeztetett arra, hogy a 2010-es kormányváltás óta Magyarország 42 helyet csúszott vissza. A Fidesz a jelentés szerint "továbbra is nyomást gyakorol azokra a médiumokra, amelyek nem állnak a hatalom politikai ellenőrzése alatt". Az RSF a reklámadóval kapcsolatban kiemelte, hogy a törvény "nyilvánvaló célja a kormány által bevezetett korlátozó törvénykezési arzenál részeként, a kormánnyal szemben több alkalommal kritikusnak mutatkozó csatorna, az RTL Klub elhallgattatása volt".

Magyarország helyezése az RSF sajtószabadság-indexén

  • 2002: 25.
  • 2003: 21.
  • 2004: 29.
  • 2005: 12.
  • 2006: 10.
  • 2007: 17.
  • 2008: 23.
  • 2009: 26.
  • 2010: 23.
  • 2011-12: 40.
  • 2013: 56.
  • 2014:  64.
  • 2015: 65.

Némi vigaszt jelenthet, hogy nem vagyunk egyedül: a sajtószabadság helyzete 2014-ben világszerte jelentősen romlott.

"2014 a sajtószabadság jelentős visszaesésének az éve. A rangsorolt 180 ország kétharmada rosszabbul teljesített, mint az előző évben" - hangsúlyozta a jelentésben a szervezet.

"Különböző tényezők miatt általános hanyatlás történt az információs háborúk megjelenésével, amelyekben a nem állami csoportok a tájékoztatás zsarnokaiként viselkednek" - mondta Christophe Deloire, az RSF főtitkára az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre és a Boko Haram nigériai terrorszervezetre utalva. Az RSF szerint azonban a gazdasági és a pénzügyi válság is negatívan hatott a sajtószabadság helyzetére mind az öt kontinensen.

Az RSF által az újságírók számára legveszélyesebbnek tartott országok csoportja nem változott: Szíria a 177. helyen stagnált, közvetlenül Kína (176.) mögött és Türkmenisztán (178.) előtt, az utolsó két helyre Észak-Korea (179.) és Eritrea (180.) került. A szervezet a 156. helyen álló Irak és a 111. helyre sorolt Nigéria kapcsán kiemelte, hogy "ezekben az országokban megjelent a tájékoztatási fekete lyuk", az Iszlám Állam által elkövetett kegyetlenkedések kiszélesedése "menekülésre késztette az újságírókat". Olaszország egy év alatt 24 helyet csúszott vissza a ranglistán, amelyet az RSF a maffia fenyegetéseivel és a rágalmazási eljárások visszaélésszerű alkalmazásával indokolt.

"A Boko Haramtól az Iszlám Államig a latin-amerikai kábítószer-kereskedőkön vagy a szicíliai maffián át, a motivációk változnak, de a gyakorlat ugyanaz: elhallgattatás félelemkeltéssel vagy bosszúhadjárattal" - hívta fel a figyelmet az RSF.

A lista elején sem történt változás, az élbolyhoz észak-európai országok tartoznak. Finnország megőrizte vezető helyét Norvégia előtt, a vezető trió harmadik helyezettje pedig idén először Dánia, maga mögé utasítva Hollandiát. A kisebb európai államok viszont jelentősen visszaestek: Luxembourg a 4-ről a 19. helyre, Liechtenstein a 6-ról a 27. helyre, Andorra pedig az 5-ről a 32. helyre csúszott. "Eléggé hasonló helyzetben vannak ezek az országok, a politikai, gazdasági és médiahatalom közötti átjárás nagyon gyakran érdekellentéteket teremt, ami egyre jelentősebb" - jelezte a jogvédő szervezet. Franciaország egy hellyel feljebb, a 38. helyre került, mert a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni, 12 áldozattal járó merénylet idén januárban történt, így azt még nem vette figyelembe a szervezet a sajtószabadság tavalyi helyzetére vonatkozó lista összeállításakor.

Az RSF arra is felhívta a figyelmet, hogy "a tüntetésekről tudósító újságírókkal szemben növekedett az erőszak", külön megemlítve ukrajnai, hongkongi, brazíliai és venezuelai eseteket.

Összességében az afrikai országokban a legrosszabb a sajtószabadság helyzete az Elefántcsontparton tapasztalt javulás ellenére. Ez utóbbi ország 15 helyet lépett előre, s jelenleg 86. a listán. Kongó viszont 25 hellyel a 107., Líbia pedig 17 hellyel a 154. helyre csúszott vissza.

Az RSF 2002 óta évente rangsorol országokat a sajtószabadság minősége alapján. A listát kérdőíves felméréssel gyűjtött adatok alapján állítják össze. A vizsgálatban újságíróktól, újságíró-szervezetektől, médiakutatóktól és jogászoktól kérnek adatokat egyebek között a médiára és képviselőire kifejtett nyomásgyakorlásról, valamint a média gazdasági és jogi környezetéről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.