Magyarország sürgős segítséget kért az EU-tól

Magyarország segítséget kért az Európai Unió katasztrófavédelmi szolgálatától a vörösiszapömlés miatt keletkezett környezeti szennyeződés megszüntetése érdekében - közölték csütörtök este Brüsszelben.

Eszerint a magyar hatóságok 19 óra 36 perckor sürgős segítséget kértek: azonnali szükségük van 3-5 olyan szakemberre, aki jelentős helyszíni tapasztalatokkal rendelkezik mérgező iszap kezelésében, ártalmatlanná tételében, a környezeti károk csökkentésében.

Az unió katasztrófavédelmi megfigyelő és információs központja (MIC) a katasztrófa hétfői bekövetkezte óta szoros kapcsolatot tart a magyar hatóságokkal - olvasható az Európai Bizottság által kiadott közleményben. A központ a magyar kérést azonnal továbbította a katasztrófavédelmi szolgálatban együttműködő tagállamokhoz. A 2001-ben létrehozott szolgálatban a jelenleg 27 EU-tagország mellett Horvátország, Izland, Liechtenstein, valamint Norvégia is benne van.

A brüsszeli bejelentés szerint rövidesen számítanak a felajánlásokra. 

Krisztalina Georgieva katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes EU-biztos nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Magyarországot környezeti katasztrófa sújtotta.

"Az ilyen szerencsétlenségek nem állnak meg az országhatároknál, és összetett európai válaszlépések jelenthetik a leghatékonyabb segítséget. A szükség ezen pillanatában felszólítom az összes EU-tagállamot, hogy adjon nagylelkű választ Magyarország kérésére" - ismertette Georgieva szavait a brüsszeli közlemény.

A szabályok szerint az igényelt segítség költségeit a kérvényező ország viseli, de általában - szolidaritásból - a résztvevő országok részben vagy teljesen állják a költségeket.

Értesülések szerint Georgieva október 18-án Magyarországra készül, de ezt a látogatását még a katasztrófa előtt vették tervbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.