Magyarország olcsósága - megszólal a norvég újságíró

„Magyarország olcsón eladó" címmel írt cikket a Balaton környékéről a norvég Aftenposten újságírója. A lap közép-európai tudósító cikkének magyar fordítása az egyik legolvasottabb és legvitatottabb volt a nol.hu-n. Az északi zsurnaliszta meglepődött az írásra érkezett magyar visszajelzésen. Interjú Hakon Letvikkel.

- Berlinből tudósít Ausztriáról, Csehországról, Lengyelországról, Magyarországról, Németországról, és Svájcról az Aftenpostennek. Ez azt jelenti, hogy Norvégia szemében ezek az országok egy régiónak számítanak?

- Abból a szempontból semmiképpen sem, ahogyan írok róluk. Ezek egymástól nagyon különböző országok, amikről már több száz cikkem jelent meg, ahhoz el kellene olvasni az összes cikkemet, hogy összefüggéseket találjunk. A világon most mindenki a gazdasági válsággal küzd, ebben nincs különbség.

- Március végén járt Magyarországon, ekkor írta a „Magyarország olcsón eladó" című cikket a Balaton környéki ingatlanhelyzetről.

- Ausztriában voltam egy rövid ideig, és elutaztam Magyarországra is. Úgy döntöttem, elmegyek a Balaton környékére, így született a cikk.

- Felületünkön néhány olvasó kifogásolta a munkáját, szerintük rossz állapotban lévő házakat nézhetett meg, amikre magától értetődő, hogy alacsony árat szabnak az ingatlankereskedők.

- Hét-nyolc átlagos lakóházat néztem meg és egy farmot. Ezekről és a környék szolgáltatásairól írtam.

- Norvégiával összehasonlítva tényleg annyival olcsóbb itt?

- Igen, sokkal-sokkal olcsóbb.

- A cikk azt is sugallhatja, hogy ez egy filléres és elmaradott ország.

- Maga szerint én rossz dolgokat írtam Magyarországról a cikkben?

- Miért, nem néz le minket?

- Ez nonszensz. Én csak azt írtam le, hogy ez a terület népszerű a turisták körében, és alacsonyak az ingatlanárak. A norvég olvasóktól rengeteg telefonhívást és e-mailt kaptam, szerettek volna többet megtudni a Balaton környékéről és arról is, hogyan lehet ingatlant vásárolni. Norvégiából nem jött negatív visszajelzés.

- A magyar olvasók viszont az ország helyzetéről általánosan írt riportnak tekintették. Egy egészen más cikket olvastak.

- Nem is gondoltam, hogy bárkiben ilyen gondolat születhet. Ha valaki elolvassa a cikkemet, láthatja, hogy direkt nem írtam benne részletesen a gazdasági és politikai helyzetről. A cikk az ingatlanárakról és a Balaton környékéről mint turisztikai célpontról szólt. De Magyarországon, akárcsak Norvégiában, demokrácia van, és az embereknek joguk van véleményt formálni. Ez is a demokrácia egyik megnyilvánulása, teljesen elfogadható, hogy másképp gondolkodnak. Szerintem, a norvégokat most még jobban érdekli Magyarország, és több norvég turista látogat majd el a Balatonhoz.

- A balatoni után nem sokkal „Politikai riadalom Magyarországon" címmel írt Gyurcsány Ferenc lemondásáról is.

- Nem csak Magyarország küzd politikai válsággal, hanem Csehország is. A miniszterelnök lemondása minden országban gondot jelentene. De az például nem volt egy hosszú cikk, mert nem írhattam le a részleteket. Az Aftenposten a legnagyobb példányszámú minőségi napilap Norvégiában, ha minden részletét leírtam volna a politikai válságnak, az túl sok helyet foglalt volna az újságban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.