Magyarország tűrhető volt

Rendben elindult München felé a vonat hétfő reggel a Keleti pályaudvarról. A rendőrök figyelték a vonatra szállókat, és aki menekültnek nézett ki, azokat megállították és megnézték a papírjaikat, de végül őket is felengedték – mondta el lapunknak a vonattal Németország felé tartó Pethő András telefonon.
A Direkt36 oknyomozó internetes lap szerkesztője szerint a Keletiben csak kevés menekült szállt fel a vonatra. Győrben szállt fel az első nagyobb csoport menekült abba a kocsiba, amelyben ő is ült. Ekkor megtelt a vonat, sokan álltak vagy a peron lépcsőjére tudtak csak leülni. A menekültek többsége azonban Bécsben le is szállt. A menekültek és a többi utas között nem volt semmiféle feszültség, Pethő szerint mindenki nagyon normálisan viselkedett. A menekültek egyébként is nagyon fáradtak, a legtöbben aludtak vagy a telefonjukat babrálták.

Az angolul valamennyire beszélő 29 éves Welath-tól Pethő megtudta, hogy a fiatal férfi a szíriai Aleppó mellől indult el körülbelül egy hónappal ezelőtt. Barátaival utazik, és Németországba vagy Hollandiába szeretne eljutni. De igazából mindegy is neki, hová kerül, csak biztonságos legyen. Azzal is tisztában van, hogy Európában feltehetően nem tudja majd folytatni festőművész karrierjét, más munka után kell majd néznie. Welath egy hetet töltött Magyarországon, ám azokról a napokról nem nagyon akart beszélni. Kesernyés mosollyal csak annyit mondott: „Tűrhető volt.”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.