Magyarország nem hajtja végre az EU menekültügyi rendeletét

Az úgynevezett Dublin III. rendelet felfüggesztése azt jelenti, hogy nem fogadunk vissza menekülteket az EU bármelyik más tagországából.
Magyarország felfüggesztette az Európai Unió menekültekről szóló rendeletének, az úgynevezett Dublin III. rendeletnek a végrehajtását – írja a Die Presse. A lap szerint az Orbán-kormány kedd délután tájékoztatta az osztrák külügyminisztériumot, hogy Magyarország a jövőben nem fogadja be azokat a menekülteket, akiket Ausztriából toloncolnának vissza.

A 2013. június 20-án elfogadott Dublin III. (a 604/2013/Európai Parlamenti és Tanácsi Rendelet) értelmében egy menekültkérelmet abban az országban kell lefolytatni, ahol benyújtották, függetlenül attól, hogy a menekült időközben másik tagországba – Magyarországról jellemzően Ausztriába vagy Németországba – ment tovább.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Die Pressének úgy fogalmazott, „tele van a hajó", és bár mindenki európai megoldást szeretne, Magyarországnak meg kell védenie az érdekeit és a „lakosságát" is. A politikus elmondása szerint Magyarországnak 2500 menekült befogadására van kapacitása, de már háromezren vannak, és képtelen akár még néhány ezer menekült befogadására, akiket a Dublin III. alapján küldenének vissza.

Technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását - a menekültek visszafogadását más uniós országokból - a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal - közölte valamivel később a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel. A közlemény szerint erről az illetékes a DubliNet rendszeren keresztül tájékoztatta Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Svédország és Szlovákia hatóságait. Hozzátették, hogy az illegális bevándorlással érintett uniós tagállamok közül a legleterheltebb Magyarország erején felül veszi ki részét a helyzet kezeléséből, az ország kimerítette a rendelkezésére álló kapacitásokat.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.