Magyarország megállapodott a Norvég Alappal

Magyarország megállapodott a Norvég Alappal, így folytatódhatnak a kifizetések – közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára azon a szerdai budapesti konferencián, amelyet a Transparency International Magyarország szervezett a korrupcióellenes világnap alkalmából.
Az államtitkár ezt újságírói kérdésre válaszolta. Mint megjegyezte, a kérdező lelőtte a másnapi kormányzati sajtótájékoztató poénját, mert a megállapodás hírét akkor tervezték bejelenteni.

Csepreghy a magállapodás kapcsán Magyarország jogállami jellegét hangsúlyozta.

Kifejtette: a kormánynak továbbra is az a véleménye, hogy egyes civil szervezetek szabálytalan módon részesülnek támogatásban az alap révén. A megállapodás ténye azonban azt tükrözi, hogy Magyarországon megfelelően működnek a jogérvényesítési mechanizmusok, és a kormány tiszteletben tartja a jogszerűség követelményét.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tavaly novemberben tett feljelentéseket „a norvég alapok vizsgálata során megállapított szabálytalanságok" miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezután nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanúja miatt a norvég alapok ügyében ismeretlen tettes ellen. A NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága idén októberben közölte, hogy megszüntették a nyomozást, mivel annak adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

Az ügyben érintett Ökotárs Alapítvány üdvözölte a Norvég Civil Támogatási Alappal összefüggésben ellenük és az általuk támogatott 17 szervezet ellen folyó nyomozás megszüntetését. Közölték ugyanakkor, hogy az Ökotárs és partnerei, az Autonómia, a DemNet és a Kárpátok alapítvány adószámának sorsa „továbbra is a bíróság kezében van”, de minden jogorvoslati fórumot megkeresnek, hogy bizonyítsák álláspontjukat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.