Magyarok Nyilai: terroristanő lakat alatt

Három személyt, köztük egy nőt vett őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség kedd délután terrorcselekmény és más bűncselekmények gyanújával - mondta lapunknak Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője.

Korábban más források alapján azt írtuk, négy embert fogtak el, ez azonban - mint Fazekas elmondta - téves információ volt. A gyanúsítottak a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű csoporthoz tartoznak, amelyet Budaházy György hozott létre még 2007 elején, s amely az ő vezetésével országgyűlési képviselők elleni támadásokkal, a képviselők megfélemlítésével megpróbálta befolyásolni a parlamenti döntéseket - erősítette meg Fazekas Géza.

Mindhárom gyanúsított a mozgalom régi katonája. Egyikük 2007 áprilisa óta folyamatosan részt vett a mozgalom tagjainak különböző támadásokra való felkészítésében, s közben maga is ajánlkozott konkrét feladatok elvégzésére. A gyanúsítás szerint 2007. december 16-án többedmagával Molotov-koktélokat dobott Kóka János épülő házára Budapesten. Akciójukkal az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt akarták megakadályozni.

A másik gyanúsított is régi tagja szervezetnek, 2007 óta kiképzőként készítette fel a mozgalom tagjait a különböző akciókra. Társaival részt vett a Dér Zsuzsanna (MSZP) képviselő dunaújvárosi lakása elleni akcióban. A képviselőnő lakása ajtaját 2008. február 7-én benzinnel lelocsolták és felgyújtották, közel 400 ezer forint kár keletkezett.

A harmadik gyanúsított is részt vett a szervezet tagjainak kiképzésében, és a gyanúsítás szerint sofőrként vett részt a Kóka János háza elleni akcióban.

Az egyik gyanúsított a háromból a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katona. Őt katonai szolgálatra való méltatlanság miatt a vezérkari főnök azonnal leszerelte és elbocsátotta a honvédségtől - közölte a Honvédelmi Minisztérium kedden az MTI-vel.

Bár immár kilencen vannak előzetes letartóztatásban vagy őrizetben a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg rendőrség által azonosított tagjai közül, ma sem tudható lényegesen több az első belföldi eredetű, politikai indíttatású terrorszervezetről. A Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjének korábbi nyilatkozatai szerint a Magyarok Nyilai egy leginkább az ír köztársasági hadseregre, az IRA-ra hasonlítható, sejtszerűen felépülő, mélyen konspirált csoportosulás, amely az évek alatt egyre keményebb akciókra szánta rá magát.

Csintalan Sándornak, a Hír Tv mukatársának megveretésével, Kóka János volt gadzasági miniszter és szabaddemokrata pártelnök épülő háza elleni Molotov-koktélos támadással hívták fel a figyelmet magukra. Majd újabb ártalmatlan fehért port rejtő "antraxos" (valójában ártalmatlan fehárt port tartalmazó) leveleket küldtek szét parlamenti képviselőknek, és újabb Molotov-koktélos támadások következtek.

Amikor az egészségügyi törvény végszavazása előtt összehangolt akcióban egyidőben több képviselő házát érte Molotov-koktélos támadás, elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a Magyarok Nyilai nem a politikai élvonalból választanak maguknak célpontokat, ami gyengeségüket, felkészületlenségüket mutatja. Később azonban rálőttek Hiller István oktatási miniszter házára, robbantottak Szilvásy György lesencefalui hétvégi házánál, majd Draskovics Tibor üresen álló lakásánál is.

Több mint két év nyomozás után sikerült elfogni az első "nyilakat". Négy férfire akkor csaptak le a rendőrség kommandósai, amikor egy futball-labdába rejtett pokolgéppel útnak indultak százhalombattai bombagyárukból Ecsődi László (MSZP) házához. A labdába rejtett pokolgép ereje a hírek szerint már akkora volt, ami elegendő egy ház levegőbe repítéséhez és a benttartózkodók megöléséhez.

Egy hónapja őrieztbe vették Budaházy Györgyöt, a radikális szélsőjobboldal emblematikus alakját. Azzal gyanúsítják, hogy két éve létrehozott egy pontosan meg nem határozható létszámú csoportot, amit ő irányított azzal a céllal, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket. Felbujtóként Budaházyt több olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsították már meg, amelyeket korábban a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg vállalt magára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.