Magyar szülők: inkább több pénzt, mint gyereket!

Egy felmérés szerint a szülők többsége egyetért abban: manapság szinte lehetetlen mindent előteremteni a gyermekeiknek. A legtöbb pénzt a kicsik étkezésére költenék, a legkevesebbet szórakozásra.

Minden második felnőtt vállalna inkább kevesebb gyermeket, hogy jobb anyagi körülmények között nevelhesse őket – derül ki a Generali Biztosító 1200 fős reprezentatív kutatásából. A társaság a gyermekes vagy a jövőben gyermeket tervező 18-59 év közötti magyar lakosság körében indított reprezentatív kutatássorozatot a gyermekvállalással kapcsolatban. Egy gyermek felnevelésének és a továbbtanulásának várható költségeinek vizsgálata után ezúttal szülők a gyermekvállalással kapcsolatos félelmeit és egyéb attitűdjeit vizsgálta a társaság.

A felmérés szerint a szülőknek csak kisebb része tud rendszeresen félretenni gyermeke számára, maximum tíz ezer forintot, továbbá a szülők és gyermeket tervezők egyetértenek abban: manapság szinte lehetetlen mindent előteremteni a gyermekeknek. A családalapítás előtt állók negyven százalékának vannak félelmei a gyermekvállalással kapcsolatban, hetven százalékuk ugyanakkor szeretne előre felkészülni a jövőre.

Az eredmények szerint a kutatásban résztvevők hatvan százalékának van gyermeke, a gyermektelenek esetében pedig ötvenhét százalék szeretne legalább egy gyermeket, ötödük viszont egyáltalán nem tervez gyermeket a jövőben sem. Több mint felük egyetértett azzal, hogy inkább kevesebb gyermeket vállalna azért, hogy a lehető legtöbbet tudja megadni a számukra. A már szülői tapasztalattal bírók ugyanakkor sokkal inkább gondolják úgy, hogy a gyermekvállalás nem pénzkérdés, mint azok, akik még a családalapítás előtt állnak.
 
Érdekes válaszok érkeztek arra a kérdésre, hogy mire költené a szülő azt a képzeletbeli plusz havi ötvenezer forintot, amit mindenképpen a gyermekneveléssel kapcsolatosan lehetne elköltenie. A képzeletbeli összegből a szülők gyermekeik étkeztetésére költenék a legtöbbet, a sorban a következő a taníttatás, és a megtakarítás a jövőre. A legkevesebbet a sportra és a gyermekek szórakozására áldoznának.

Schaub Erika, a Generali személybiztosítási igazgatója azt mondta: a gyermekvállalás elsősorban nem pénzkérdés, de minden szülő számára talán a legfontosabb, hogy gyermeke biztonságban és jólétben nevelkedhessen, hogy amennyiben teheti, úgy indítsa el gyermekét az önálló élet felé, amely megalapozza a boldogulását. Szerinte aki nem tervez hosszú távra, annak komoly anyagi problémát okozhat egy-egy előre nem látható fontos esemény is, pedig a születéstől kezdve félrerakott havi tízezer forint már több milliós segítség lehet a gyermeknek, mire felnő. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.