Magyar Szabadságért Díjat kapott Sólyom László

Sólyom László volt köztársasági elnöknek ítélték oda idén a Magyar Szabadságért Díjat, amelyet június 29-én, a magyar szabadság napján adnak át Gödöllőn - mondta el az MTI-nek a város polgármesteri hivatalának kommunikációs vezetője.

Péterfi Csaba emlékeztetett arra, hogy a Magyar Demokrata Fórum (MDF) országgyűlési képviselőjeként Gémesi György és Koltay Gábor filmrendező által 2000-ben alapított díjat azok kaphatják, akik az elmúlt évtizedekben jelentősen hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez és önállóságához, alkotásaikkal, tevékenységükkel a magyarság megmaradását szolgálják. A díjat elsőként Nemeskürty István írónak ítélték oda 2000-ben, legutóbb, tavaly pedig Mádl Dalma vehette át.

A díjazott személyére a Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriuma tesz javaslatot, idén Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke munkásságát ismerik el a díjjal. Az indoklás szerint Sólyom László közéleti és tudományos tevékenységével több évtizeden át szolgálta a magyarság fennmaradását. Az Országgyűlés mások mellett Gémesi György indítványa alapján 2000-ben fogadta el azt a törvényt, amely június utolsó szombatját a magyar szabadság napjává nyilvánította, emlékezve arra, hogy 1991 júniusában hagyta el hazánk területét az utolsó szovjet katona.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.