Magyar segélyvonal a szexuális erőszak áldozatainak

A vonalat bárki hívhatja, aki szexuális erőszak áldozata lett, függetlenül attól, hogy mikor és hol történt a támadás.

A szexuális erőszak áldozatait és az áldozatok támogatóit segítő segélyvonalat hozott létre a Nők a Nőért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület a KERET Koalíció tagjaként. A KERET Koalíció („Koalíció a szexuális Erőszak Ellen a Túlélőkért”) 2010-ben alakult meg magyarországi civil jogvédő szervezetekből: tagja az Amnesty International Magyarország, a MONA Alapítvány, a NANE Egyesület, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és a PATENT Egyesület.

A vonalat bárki hívhatja, aki szexuális erőszak áldozata lett, nők, férfiak, gyerekek, heteroszexuálisok, leszbikusok, melegek, biszexuálisok vagy transzneműek. A létrehozók felhívják a figyelmet arra, hogy mindenkinek segítenek függetlenül attól, hogy az áldozat partnere, ismerőse, rokona, munkatársa, főnöke vagy egy idegen követte el az erőszakot. Akkor is lehet őket hívni, ha a támadás nem mostanában történt. A segélyvonalat (helyi tarifával) a 06-40-630-006-os kék számon lehet hívni, hétfőnként 10 és 14 óra között, illetve csütörtökönként 14 és 18 óra között.

A Nane Egyesület közleményében kiemelte: a vonalon dolgozó segítők tisztában vannak a nők elleni erőszak társadalmi hátterével, nem hibáztatják az áldozatokat, és hisznek a hívóknak. Tudják, hogy a szexuális erőszak nem csak akkor erőszak, ha az elkövető ismeretlen, ha a támadás közterületen történik, vagy ha volt behatolás.

Tudják, hogy az elkövető lehet gazdag és befolyásos is, és hogy nem csak kényszer vagy halálos fenyegetés esetén beszélhetünk erőszakról, hanem már akkor is, ha az áldozat nem egyezett bele a történésekbe. Kiemelték: "úgy gondoljuk, hogy az alkoholos befolyásoltság vagy a drogok nem jelentenek beleegyezést, mint ahogy az sem, ha az áldozat elfogadott egy italt, vagy felment az elkövető lakásásra".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.