Magyar Narancs: Washington szerint Szijjártó hazudik

A szóvivő állítása ellenére az amerikai nagykövet igenis átadott "dorgáló" diplomáciai jegyzéket Orbánnak, értesült a hetilap.

A Magyar Narancs szerint Orbán Viktor démarche-ot kapott a budapesti amerikai nagykövettől kettőjük október 18-i megbeszélésén annak ellenére, hogy Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő másnap ennek ellenkezőjét nyilatkozta.

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis érkezik a Parlamentbe

A Magyar Narancs szerint Thomas O. Melia amerikai külügyi helyettes államtitkár és Prőhle Gergely külügyi helyettes államtitkár közvetlenül az Orbán-találkozó után Washingtonban tárgyalt. Itt a lap szerint az amerikai diplomata kijelentette: Washington teljesen értetlenül fogadta, hogy Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövetet a Fidesz-közeli média megtámadta.

– Az Egyesült Államok diplomáciája fölháborítónak tartja, ahogy a magyar kormányzat – és a lap szerint e ponton megemlítette Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő nevét – a nagykövet által átadott diplomáciai tiltakozójegyzéküket elbagatellizálta, sőt lehazudta – olvasható a cikkben.

Ha a magyar kormánynak nem tűnt volna föl a diplomáciai tiltakozójegyzék fontossága, „akkor Washington kész haladéktalanul megismételni”, mondta Melia a Magyar Narancs szerint. Az ATV ezek után újból megkereste Szijjártó Pétert, aki ismét azt mondta: a találkozón az együttműködés fejlesztéséről volt szó és nem valamifajta démarche-ról. 

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára ugyanakkor hatalmas mellélövésnek nevezte a Klubrádióban a hetilap azon állítását, hogy mégis volt tiltakozó jegyzék az Orbán–Kounalakis-találkozón. Tagadta, hogy kellemetlen hangulatú megbeszélést folytatott volna Thomas O. Meliaval, azt azonban nem, hogy volt ilyen találkozó. Prőhle Gergely szerint nem hangzott el, amit a lap az amerikai diplomatától idéz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.