Magyar gyest és gyedet kérnek a határon túli magyar állampolgároknak is

Kapjanak gyermeknevelési segélyt, illetve díjat a határon túli magyarok is – ezt javasolja Kiss István, aki az erdélyi Magyar Polgári Pártot (MPP) képviseli a Magyar Állandó Értekezlet oktatási szakbizottságában.

– A magyarság helyzetének értékelése során vetettem fel, hogy a gyes és a gyed rendszerét terjesszék ki a magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárokra is – közölte lapunk megkeresésére Kiss. Két érvet hozott fel: egyrészt nyilvánvaló, hogy évről évre csökken a gyermeklétszám a magyar tannyelvű iskolákban, másrészt a népszaporulat szerinte gátat vetne a szomszédos államok „zsugorító politikájának”. – Ha az új magyar állampolgárok számára is bevezetik, hat-nyolc éven belül megugró gyerekszámra számíthatunk – hangsúlyozta.

Márton Árpád, az RMDSZ képviselője „ötletelésnek” tartja a javaslatot. Szerinte a MÁÉRT-bizottság nem is vette komolyan a felvetést. – Nem csak a magyar állam bőkezűségén múlik. Romániában például két év a gyermeknevelési szabadság, és nehezen képzelhető el, hogy a munkaadó újabb egy évet várna az alkalmazott visszatérésére – vélekedett a Népszabadságnak nyilatkozva azt RDMSZ képviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.