A rendőrség behatolt a gárdatisztavatásra

Több száz rohamrendőr hatolt be Szentendre külterületén arra a magánterületre, ahol a Magyar Gárda egyenruháját viselő mintegy ezer ember tett esküt szombat délelőtt.

A szentendrei Skanzen közelében egy kerítéssel körbezárt magánterületen mintegy félezer, fehér inget, fekete nadrágot és mellényt, a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselő ember sorakozott fel alakzatban, árpádsávos és jobbikos zászlót lobogtatva, és esküt tett az előre meghirdetett időponttal öt órával hamarabb.

A területet a rendőrök már a rendezvény előtt körbevették, városba vezető utakat ellenőrizték, az avatás helyszínre vezető Sztaravodai utcát pedig lezárták a forgalom elől. A rendőrök több tucatnyi mikrobusszal, járőrautóval és csapatszállító teherautóval vonultak fel. A gárdisták közel húsz autóbusszal érkeztek, és a területet körbefogva parkoltak le.

Amikor a gárdisták esküt tettek, a rohamrendőrök behatoltak a területre, és egyenkénti igazoltatásba kezdetek. A gárdisták kiabálással fogadták az intézkedést, "mocskos zsidók!", "hazaárulók!" - kiabálták, de ellenállást nem tanúsítottak. A gárdisták jó része árpádsávos kendőkkel és gázálarcokkal takarta el az arcát.

Néhány, magát "új magyar gárdistának" nevező egyenruhás arról tájékoztatta az MTI tudósítóját, hogy létrehozták a gárda rendőri egységét, a "Gárda Csendőrséget".

A bíróság által jogerősen feloszlatott, majd a tagok állítása szerint újjáalakult Magyar Gárda azért tartotta rendezvényét Szentendrén, egy magánterületen, mert a fővárosi Hősök terére tervezett rendezvényüket a Budapesti Rendőr-főkapitányság betiltotta, a döntést a bíróság is helyben hagyta.

A bíróság által jogerősen feloszlatott, majd újjáalakult Magyar Gárda tagjai esküt tesznek Szentendre külterületén, a Skanzen közelében egy kerítéssel körbezárt magánterületen
Szentendre, 2009. augusztus 22. A bíróság által jogerősen feloszlatott, majd újjáalakult Magyar Gárda tagjai esküt tesznek Szentendre külterületén, a Skanzen közelében egy kerítéssel körbezárt magánterületen. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.