Harci helikopterek a Jobbik lézengős ünnepe felett

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője és ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész is a jogerős bírósági ítélettel feloszlatott Magyar Gárda mellényében vett részt a Jobbik Szent István-napi ünnepségén.

Mindketten elmondták, hogy szolidaritást vállalnak azzal a 18 emberrel, akiket szerdán az Egri Lokálpatrióta Egylet rendezvényén állítottak elő, mert a Magyar Gárda egyenruháját viselték. A margit-szigeti Nagyréten tartott rendezvényen a néhány száz résztvevő előtt az EP-képviselő megfordult, hogy mindenképpen azonosítható legyen a hátára varrt oroszlán alapján, milyen mellényt hord.

Morvai Krisztina egyúttal azt is kijelentette, hogy nem hajlandó olyan országban élni, ahol "szemkilövetők és szemkilövők" határozzák meg, hogy "milyen ruhában járhatnak a tisztességes emberek". A hallgatóság tagjai közül többen is a Magyar Gárda egyenruháját viselték, de a helyszínen járőröző néhány rendőr nem intézkedett.

Az ünnepségen felszólalt Balczó Zoltán EP-képviselő, aki a megválasztása óta Brüsszelben szerzett tapasztalatait osztotta meg a megjelentekkel. Vona Gábor pártelnök röviden köszöntette az egybegyűlteket. Hegedűs Loránt pedig megáldotta a Nemzeti Egyletek zászlait.

Beszédét egyszer meg kellett szakítania, amikor a légierő két, a magyar, illetve az európai uniós zászlót hordozó, Mi-24-es harci helikoptere hangosan dübörögve egy kört írt le a margit-szigeti Nagyrét felett. Az úgynevezett Nemzeti Egyletek Mozgalmat, amelynek jelképe egy őrtűz és két keresztbe tett kard, a Jobbik hozta létre, saját meghatározásuk szerint azzal a céllal, hogy az ahhoz tartozók összetartsanak és az élet minden területén segítsék egymást.

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Az indoklás szerint egy demokratikus társadalomban a közösség számára hasznosnak ítélhető cél sem valósítható meg a demokrácia értékrendjét sértő eszközökkel.

Szerdán a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözött résztvevőket vittek el a rendőrök az Egri Lokálpatrióta Egylet rendezvényéről. Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrök többször felszólították őket, hogy hagyják el a helyszínt, ám ők ennek nem tettek eleget; arra hivatkoztak, hogy ez egy új szervezet.

Morvai és népe a Margitszigeten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.