Magyar állami kitüntetést kapott George Pataki

Állami kitüntetést adományozott Sólyom László köztársasági elnök George Pataki republikánus politikusnak szerdán Budapesten. Az államfõ szerint New York állam volt kormányzója ma is kiáll a határon túli magyarok érdekében.

George Pataki a határon túli magyarokat még mindig fenyegető diszkriminációról beszélt a Sándor-palotában.

"Büszkén vállalt magyarságtudatával ön erőt ad az amerikai magyarok  identitásának megőrzéséhez. Azt is köszönöm, hogy az alapvető emberi jogok fontosságát hangsúlyozva ma is határozottan fellép a határon túli magyar nemzetrészek érdekében" - mondta Sólyom László, amikor átadta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést.

Az államfő méltatásában kiemelte: George Pataki olyan politikus, aki megérti, hogy a magyar nemzet a nyelvi, történelmi és kulturális azonosság és a közös identitástudat alapján kulturális értelemben egységes nemzetet képez, az állampolgárságtól függetlenül. A kulturális nemzet koncepciója hozhat tartós megnyugvást és békés fejlődést az olyan térségekben, ahol egyrészt az államhatárok, másrészt az etnikai és kulturális közösségek határai nem mindenhol esnek egybe - tette hozzá.

Sólyom László azt is hangsúlyozta, hogy George Pataki nagy érdemeket szerzett az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak erősítésében, valamint az amerikai magyar közösségek támogatásában.

A Sándor-palotában rendezett ünnepségen George Pataki hangsúlyozta: miközben büszkék vagyunk a szabadságra Magyarországon, figyelnünk kell azokra a magyarokra, akiket a határon túl még mindig diszkrimináció fenyeget, nem használhatják szabadon nyelvüket, kultúrájukat. A politikus saját bevallása szerint családja számára mindig is fontos volt a szabadság szeretete.

Az 1945-ben született amerikai politikus apai nagyszülei száz évvel ezelőtt vándoroltak ki az Egyesült Államokba. George Patakit háromszor választották egymás után New York állam kormányzójává, így - 2006 végéig - 12 éven át töltötte be ezt a tisztséget. A republikánus párt tagjaként neve felmerült az idei elnökválasztáson is, mint lehetséges induló.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.