Magyar repülőgéproncsok egy orosz mocsárban

Hetven év elteltével két Caproni 135-ös típusú bombázórepülő roncsait, illetve a két gép magyar személyzete hét tagjának földi maradványait tárta fel és azonosította be egy magyar és orosz kutatókból álló közös expedíció a dél-oroszországi Voronyezs térségében egy mocsaras területen.

Közel négy éve, 2012 januárjában kezdődött a közös kutatómunka előkészítése a Magyar Roncskutató Egyesület és az orosz Don Hazafias Hadtörténeti Kutató Csoport között - adta hírül a szoljon.hu. Az eredményes roncskutatásról az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában szolgáló Magó Károly zászlós, a Szolnoki Repülőmúzeum, illetve a Magyar Roncskutató Egyesület munkatársa, az expedíció vezetője számolt be a hírportálnak.

Az orosz kutatók az ő zászlós felvetésére kezdték el a Don-folyó környéki magyar repülőgép-roncsok felkutatását. Akkor, Vitaly Latartsevnek sikerült Urivban olyan szemtanút találni, aki elmesélte, hogy 1943 júniusában tért vissza a házába, ahonnan hónapokkal előtte a harcok miatt evakuálták. A kertjében egy nagy krátert talált, mely körül sok roncs feküdt.

Előkerült egy kesztyű is, amelyben még benne volt egy leszakadt kéz két gyűrűvel. Az egyik egy jegygyűrű volt, a másik pedig egy nagyobb köves gyűrű. Az expedíció először 2012. augusztus 13-án indult a Don-folyóhoz, a magyar repülős katonák nyomainak felkutatására. Ezt követően 2013. október 20. és 25. között három magyar kutató vett részt a Kopaniscse mellett lezuhant repülőgép roncsainak feltárásán. Ekkor került elő az a fényképező-berendezés állásszögét vezérlő rudazat, mely egyértelműen a Caproni 135 típusú bombázóból származik. A személyzethez köthető tárgyak közül sikerült kiemelni egy gombot, melyen a Magyar Királyi Honvéd Légierő emblémája látható, ezért bizonyítható, hogy Kopaniscse mellett az 1942. október 31-én lelőtt bombázó maradványai kerültek elő.

A magyar és orosz roncskutatók ez év szeptember 11. és 13. között végrehajtották az urivi helyszín feltárását is. A kutatás során sikerült megtalálni a gép apró roncsait, valamint a személyzet földi maradványait. Az exhumálás során előkerült egy keresztmedálos nyaklánc „MANCI 1942. III. 15.” felirattal, valamint egy, a Magyar Királyi Honvéd Légierőben rendszeresített őrnagyi rendfokozati jelzés paszományának darabja. Ez a kis textil darab olyan jó állapotban vészelte át az elmúlt évtizedeket a földben, hogy az eredeti aranyszín is látható maradt rajta.

Az expedíció sikeréről Szuchy Zsuzsanna rendező „Hová tűnt Mocsáry őrnagy” címmel dokumentumfilmet készített, amely hamarosan képernyőre kerül.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.