Magyar tulajdonosa van az egyik offshore-botrányban érintett banknak

A venezuelai partoktól nem messze, a dél-karibi Saint Vincent és Grenadin-szigetek egyikén működtetnek magyarok Loyal Bank néven offshore pénzintézetet – kutatta fel a Panama-iratokban a Direkt36. A volt MSZP-s Hujber Ottó bankja a legjobb éveiben 5 millió dolláros profitot termelt, és Mindák István vezetésével budapesti képviselettel is rendelkezik.

Hujber Ottó a kilencvenes évek egyik legbefolyásosabb üzletembere volt, az MSZP vállalkozói tagozatát is vezette. A Direkt36-nak azt mondta, hogy a tulajdonában álló, 1997-ben 2 millió dolláros tőkével bejegyezett Loyal Banktól az elmúlt öt évben 264,7 millió forint Magyarországon adózott jövedelmet vett fel – írja a Direkt36.

A Panama-iratok alapján a bank több tízezer (2012-ben csaknem 60 ezer, tavaly viszont már csak 32 ezer) ügyfele között néhány éve még legalább 2300 magyar is volt rengeteg orosz és japán ügyfél mellett. A cégnek budapesti képviselete is van, amelynek vezetője Mindák István, aki úgy fogalmazott, nem nyilatkozhat.

Az iratokban vannak arra utaló információk is, hogy a Loyal Banknál olyan cégek is nyithattak számlát, amelyek valódi tulajdonosa rejtve maradhatott a pénzintézet előtt is. Ezt a bank cáfolta, mondván az ezzel kapcsolatos dokumentumok csak félreértéseken alapulhatnak. A bank jelenlegi vezérigazgatója, Linda Bullock szerint a bank rendkívül szigorú „ismerd az ügyfeledet” irányelveket követ, amelyeket többek között az OECD és a EU átláthatósági és pénzmosás elleni irányelveire alapoztak, és minden Saint Vincent-i törvénynek megfelelnek.

A cikk szerint a Loyal Bank tevékenysége miatt Szlovákiában és Gibraltárban is figyelmeztetést adtak ki illegális működés gyanújával, de a pénzintézet mindkét esetben tisztázta magát. A gibraltári pénzügyi hatóság figyelmeztetése a visszavonás ellenére jelenleg is szerepel még az MNB pénzintézetekről vezetett adatbázisában a Loyal Bank neve alatt.

Linda Bullock ezzel szemben azt állítja, hogy a magyar hatóságok többször is végeztek náluk ellenőrzést, de mindent rendben találtak. Bullock nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ezeket az ellenőrzéseket az MNB, vagy pedig a korábbi ellenőrző hatóság, a PSZÁF végezte-e. Az MNB közölte, hogy mióta átvették a PSZÁF-tól a piacfelügyeletet, nem ellenőrizték a Loyal Bank képviseletét.

Az offshore-botrány áprilisban robbant ki, miután a sajtóban információk jelentek meg több mint 214 ezer offshore cégről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott 11,5 millió dokumentum alapján. A Panama-iratok összeállításán mintegy nyolcvan ország négyszáz újságírója dolgozott, nagy nemzetközi vállalatok, politikusok, bűnözők adóelkerülési gyakorlatát dolgozták fel, bemutatva a legfontosabb adóparadicsomokat is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.