Magasabb fordulatszámra kapcsolhatnak: jönnek a riportok a Cserehátról

Mi kell ahhoz, hogy az ország egyik eldugott térségének valóságos helyzetéről hiteles, folyamatos tudósítások jussanak el a külvilághoz? Mindenekelőtt olyan helyi lakosok, akik akarnak és tudnak ilyen munkát végezni. A stáb évek óta működik, és már bizonyított. Végre eljött az ideje a továbblépésnek.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye különösen súlyos helyzetben lévő térségében, a Csereháton ritkán járnak profi újságírók. Leginkább a ritka protokollesemények vagy az országos izgalmat keltő botrányok vonzzák oda a stábokat. A helybéliek egy csoportja, a Csereháti Roma Önsegítő Közhasznú Egyesület (Cserőke) szervezésében hosszú évek óta készíti videoriportjait, tudósításait az ottani életről.

Fontos céljuk annak bemutatása, hogy jó hírek, szép dolgok is vannak bőven arrafelé. Csodaszép tájon élnek sokkal jobb sorsra érdemes emberek, akik a zenével, ünnepeik megszervezésével képesek megszépíteni mindennapjaikat. Persze akkor is a helyükön voltak, amikor áradás vitte el csekély javaikat. Megszervezték és filmen dokumentálták a videós segélykiáltásukra érkező segélyek osztását, és a helyi lakosok a bajban tapasztalták, hogy nincs különbség cigány és nem-cigány között. Ott voltak akkor is, amikor a helyi lakosság felháborodottan tiltakozott az edelényi polgármester rágalmai ellen. Mostanában pedig sajnos a közmunkások megaláztatásairól kell beszámolniuk. A valóság megismerésének fontos forrásai a Cserehátról érkező beszámolók.

Az eddigi sikereket már-már elképzelhetetlenül nehéz feltételek ellenére érték el. A Cserőkét és önkéntes hírügynökségét is sújtja a munkanélküliség, a térségben élők legtöbbjét sújtó nehézségek. Egy helyi videós hírügynökség működtetéséhez megfelelő technikai felszerelés kell, ami nagy szervezési erőfeszítések árán is csak részben jött össze eddig. De olyan elemi feltételek is nehézséget jelentenek a Csereháton, mint a mobiltelefon vagy az utazás költségei. A mindennapi megélhetési vészhelyzetben lévő munkatársak számára nyilván a családjuk fenntartása az elsődleges, a Cserepressz hírekkel, tudósításokkal való ellátása csak másodsorban kerülhet szóba.

Mindebben óriási változás következett 2013-ban. A Cserőke svájci alaphoz benyújtott „Ifjúság-Közösség-Média: Médiahálózat fejlesztése a Cserehát 10 kistelepülésén” című pályázatát elfogadták. A csapat eddigi eredményeit ezzel elismerték, s megkapták a lehetőséget szerkesztőségük fejlesztésére. Most először számíthatnak a csereháti munkatársak olyan feltételekre, amelyek között megmutathatják, mire képesek. Rövidesen megkezdik a folyamatos tudósítást a Facebookon, a Youtube-on és sokféle más publikációs lehetőség felhasználásával.

Ízelítőül a csereháti stáb néhány korábbi munkája:

Roma hálózatépítés: http://www.168ora.hu/itthon/roma-halozatepites-kitorunk-a-feher-jotekony...

Hangulatjelentés Felsőzsolcáról - Videó http://nol.hu/noller/hangulatjelentes_felsozsolcarol_-_video )
Csereháti szegény gyerekek karácsonya http://www.youtube.com/watch?v=GOsmCEsdAkw
Itt nincs cigány-magyar http://www.youtube.com/watch?v=FBtj21c7_kM&feature=related
Színház Tomoron http://www.youtube.com/watch?v=Fx2mqWCYhiY

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.