Magánügy? - Nincs minden rendben a Jobbik vezetőinek cégeivel

A Jobbik vezetői több olyan cégben érdekeltek, amelyek megsértik az adó- és számviteli szabályokat. Az origo összeállítása szerint több társaság nemcsak a pénzügyi beszámolóit nem készíti el, de adóhátralék miatt APEH-eljárás is indult némelyikük ellen. Akad olyan is, amelyik fiktív címre lett bejelentve.

Miközben kiemelten foglalkozik a Jobbik programja a gazdasági visszaélések és az adókerülés elleni harccal, a párt vezetői több olyan cégben is érdekeltek, amelyek kisebb-nagyobb mértékben megsértik az adó- és számviteli szabályokat. Adóhátralék miatt folyik eljárás Novák Előd alelnök és Schön Péter gazdasági igazgató cége ellen, de Novák szerint ez magánügy, amiről nem szívesen beszél. Novák cégénél egyéb furcsaságokat is találtak az APEH ellenőrei, például olyan címre volt bejegyezve, ahol a lakók nem is hallottak a cégről - írja az origo.

Hiányzó beszámolók, adóhátralék miatt indított végrehajtás és egy jogszabálysértést kimondó bírósági végzés - ilyen problémákkal küszködik a portál cikke szerint több olyan médiacég, amelyek tulajdonosai ma is vezető jobbikos politikusok.

Médiacégben tulajdonos többek között Vona Gábor pártelnök, Szegedi Csanád és Novák Előd alelnök, valamint Szabó Gábor pártigazgató és Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója is. Vona és Szegedi 2009 óta a Barikád című hetilapot kiadó Magyar Hírek Kft kizárólagos tulajdonosa, Szegedi Csanád emellett Borsod megyében a Bors Vezér Művelődési és Hagyományőrző Egyesület képviselőjeként egy havilap, a Bors vezér népe kiadásáért is felel.

Novák Előd, Szabó Gábor és Schön Péter egy közös cégben, a Magyarok Lapja Kft-ben adta ki a már megszűnt Magyar Mérce című havilapot, Novák Előd pedig emellett jelenleg is a reklámszervezéssel foglalkozó Hun Média Kft résztulajdonosa és ügyvezetője. Zsiga-Kárpát Dániel, a párt EU-kabinetjének elnöke a Kárpátia című havilap egyik tulajdonosa, Silhavy Máté médiapolitikai kabinetvezető pedig egy médiareklám-cég résztulajdonosa.

Bár az origo által megtekintett cégbírósági adatok szerint a Jobbik vezetőinek érdekeltségébe tartozó cégek többsége eleget tesz számviteli és adójogi kötlezettségeinek, a minisztérium és a cégbíróság adatbázisai szerint 2007-ben és 2008-ban sem a Novák Előd alelnök által vezetett Hun MédiaKft, sem a Schön Péter által irányított Magyarok Lapja Kft. nem teljesítette maradéktalanul kötelezettségeit, és az adatbázisok szerint 2006 óta nincs érvényes beszámolója a Zsiga-Kárpát Dániel résztulajdonában álló Kárpátia Műhely Bt.-nek sem.

Novák Előd a portál kérdésére elismerte, hogy a részben az ő tulajdonában álló Hun Média Kft. elmulasztotta a beszámolókat, de arra hivatkozott, hogy nem volt pénzük könyvelőre, és ideje sem volt ezzel foglalkozni. "Elmaradásokba kerültünk valóban, de ezek magánügyek, amikről nem akarok többet mondani" - közölte.

Több, a Jobbik vezetői által jegyzett cég nem csupán beszámolók leadását mulasztotta el, a cégbírósági adatok szerint mind a Hun Média Kft., mind a Magyarok Lapja Kft. ellen APEH-eljárás indult adóhátralék miatt. A nyilvános cégbírósági adatok szerint azonban más sem stimmelt a Hun Média Kft-vel, többek között olyan címre volt bejelentve, ahol nem lehetett elérni a cég képviselőit. Az APEH helyszíni ellenőreinek jegyzőkönyve szerint a cég székhelyén a lakók sose hallottak a kft-ről, és annak névtáblája sem szerepelt a megadott címen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.