Magánszorgalomból pótolták, amit a kormány elfelejtett

Ki gondolná, hogy pont abban az országban nem készít a kormány felvilágosító-tájékoztató filmet és propagandaanyagot a labdarúgó-Európa-bajnokságon várható biztonsági intézkedésekről, vagy arról, hogy mi a teendő egy terrortámadás esetén, ahol a miniszterelnök kedvenc sportja a futball. Úgy tűnik, a tájékoztatásra már nem futotta.

Hét-nyolcmillió szurkolót várnak a rendezők Franciaországba a június 10-én kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokságra, köztük több ezer magyar drukkert is. Ami már biztos, hogy mindenkit naponta többször átvilágítanak majd. A mérkőzések után pedig előre meghatározott útvonalon lehet elhagyni a stadionokat, a hatóságok így próbálják a lehető leggyorsabban „szétoszlatni” a városba bejutó terroristák potenciális célpontjának számító nagy tömeget.

Ennek ellenére a franciák rapid beléptetést ígérnek a stadionokba, a terrorfenyegetettségre tekintettel azonban a magyar hatóságok és a független szakértők is mindenkit óvatosságra és együttműködésre intenek a helyi erőkkel. Nyilván ők is betartják majd a fokozatosság és az arányosság elvét, mielőtt határozottabb eszközökkel lépnek fel a renitenskedő szurkolókkal szemben, ám Lakatos Tibor ezredes, az ORFK főosztályvezetője szerint az már korántsem biztos, hogy olyan sok időt adnak a magukról megfeledkezőknek, ami alatt jobb belátásra térhetnek, amint itthon megszokhattak a magyar drukkerek.

Egy kivételével minden, az Eb-n érdekelt országban készíttetett a kormányzat egy oktató-figyelemfelhívó filmet a kiutazó drukkerek számára, hogy mire számíthatnak a mérkőzések helyszínein, mit tegyenek és mit ne, ha például terrortámadás érné őket. Úgy látszik, ez csak nálunk nem volt fontos.

Úgy tudjuk, „kommunikációs zavar” támadt a feladatot állítólag magára vállaló kormányzati kommunikáció és a Belügyminisztérium között. A biztonsági felvilágosítás ügye így két nagy illetékes között ebek harmincadjára jutott.

Viszont Molnár Zsolt (MSZP) országgyűlési képviselő, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke és Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozottan magánemberekként a témában készült amerikai és francia kisfilmek alapján elkészítettek egy alig kétperces hiánypótló kisfilmet. Íme:

Az Eb-n várható biztonsági intézkedésekről, a magyar szurkolók és a helyi hatóságok, illetve a kinti és a hazai hatóságok közti kapcsolattartásra kiküldött rendőrökről részletesen olvashatnak az érdeklődők a Népszabadság szombaton megjelenő, ezúttal az Európa-bajnokságra koncentráló Hétvége mellékletében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.