Magáncég perli Salgótarjánt

A Magnum Hungaria Zeta Kft. szerint megszegte a vele kötött szerződést Salgótarján önkormányzata, ezért a cég nagy valószínűséggel kártérítési igénnyel él majd a várossal szemben - közölte Márton András, a Magnum projektvezetője pénteken. Az ügy hátterében egy szövevényes ingatlanjogi vita áll.

Csaknem egy éve húzódik már Salgótarjánban az a telekügy, amelynek előzménye, hogy két cég - a Magnum Kft. és a Center Invest Salgótarján Kft. - is bevásárlóközpontot építene a megyeszékhelyen, s ehhez mindkettőnek szüksége van egy összekötőútra. A Magnummal a város közgyűlése kötött településrendezési szerződést az útépítésre. Ez rögzíti: az út a közforgalom számára megnyitott magánút lesz.

A bonyodalmat az okozza, hogy Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester a közgyűlés jóváhagyása és tudta nélkül egy másik szerződésben a Center Investtel állapodott meg arról: az önkormányzat biztosítja a cég számára az út megépítését. Csakhogy a megígért terület teljes egészében a Magnum tulajdonában van, arra a cég már útépítési engedéllyel rendelkezik.

A polgármester ahhoz, hogy teljesíthesse a Centernek tett ígéretet, a Magnum földjének kisajátítását kérte az Államigazgatási Hivataltól (ÁH). Ehhez viszont közérdeknek kellene teljesülnie. Az MTI birtokában lévő levél szerint Székyné Sztrémi Melinda 2009. február 9-én az ÁH hiánypótlási felhívására azt válaszolta: "Jelen esetben a törvényben felsorolt közérdekű célok egyike sem valósul  meg."

Mivel a kisajátítás nem történt meg, a Center beperelte az önkormányzatot, 2 millió 250 ezer eurót és 307 millió forintot követelt. A polgármester ez után - szintén a közgyűlés jóváhagyása nélkül - újra kezdeményezte a kisajátítást. A Center a közgyűlés támogató döntésére várva felfüggesztette a pert, a városvezető pedig egymás után hatszor vitte a közgyűlés elé az ügyet. A képviselők, pártállástól függetlenül, ötször határozatképtelenné tették ezeket az üléseket. Kedden viszont, hatodszorra, a Fidesz-frakció 8:5 arányban megszavazta a Magnumtól való földelvételt.

Időközben a Magnum is jelezte, hogy kisajátítás esetén a vele kötött szerződés az önkormányzat hibájából meghiúsul, ezért egyrészt kártérítési keresetet adnak be az önkormányzat ellen, másrészt bíróság előtt támadják meg a város és a Center Invest közötti szerződést. Ezt nagy valószínűséggel megteszik - mondta Márton  András, a Magnum projektvezetője, hozzátéve: kisajátítás esetén a Magnum engedélyei érvényüket vesztenék. Kitért arra: az ÁH valószínűleg elutasítja majd a közgyűlés határozatát, mert a kényszerelvételre nem kerülhet sor, ha a tulajdonos felajánlja, hogy saját maga megvalósítja azt a célt, amit a kisajátítással el akarnak érni. Emellett a közérdek továbbra sem igazolható. A kisajátítás tehát nem a városon múlik, de az önkormányzat mindent megtett ennek érdekében.

Márton András lényegesnek nevezte, hogy a Center Investnek van építési engedélye, közlekedési feltételei adottak, vagyis tudná nélkülözni az utat a beruházásához, míg a kisajátítás a Magnum beruházásának meghiúsulását eredményezné. Elmondta azt is: az ügyben hatodik alkalommal összehívott közgyűlésen "úgy szavazták meg 40 másodperc alatt az előterjesztést", hogy bár a Magnum írásban kérte a felszólalás lehetőségét, nem kapott szót, mert a cég képviselője "nem jelezte megfelelően, gombnyomással a szándékát". Erre azonban lehetősége sem volt, mert nem volt előtte gomb.

A Magnum képviselője megdöbbenésének adott hangot, hogy "Salgótarján városa ilyen, legkevésbé sem befektetőbarát magatartással megengedheti magának, hogy ellehetetlenítsen egy többmilliárdos, több száz embernek munkát biztosító beruházást, és magára vállalja egy milliárdos per kockázatát."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.